ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία

ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το "μνημόνιο" που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως το μνημόνιο συνεργασίας εστάλη στον ΟΗΕ, μετά και την επικύρωσή του από την τουρκική Eθνοσυνέλευση, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πολέμο, αλλά θα προστατεύσουμε τα πλοία μας αν χρειαστεί

Και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε ακόμη μία προκλητική δήλωση, σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν επιθυμεί πόλεμο με κανέναν, ωστόσο θα προστατεύσει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», διαμήνυσε - σε οξύ τόνο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘τδβκ’. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά, αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι», τόνισε καταλήγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ