Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να μιλάμε για ΜΟΕ και η Άγκυρα να επιδίδεται σε εμπρηστική ρητορική
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/POOL

Παρασκήνιο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε πρωινή του συνέντευξη.

«Μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ελληνική αποστολή, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση ήρθαν νέες εμπρηστικές τοποθετήσεις.

«Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων... », ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Επανερχόμενος στη συνάντηση στο Λονδίνο, τόνισε η πως Αθήνα δεν είχε την «ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε».

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικήςΕίναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», παρατήρησε, ακόμη, ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, σημείωσε ότι «πάσχει» και τόνισε: «Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή Βουλή».

Ερωτώμενος για το χθεσινό δημοσίευμα της Yeni Safak σχετικά με ενεργοποίηση πυραύλων S-300 στην Κρήτη, έκανε λόγο για προπαγάνδα και δήλωσε ότι συνεχίζονται, βάσει προγράμματος, όλες οι αμυντικές δραστηριότητες.

«Σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα ‘γεράκια’ που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘γεράκια’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια», ξεκαθάρισε.

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος του μεταναστευτικού και έκανε λόγο για μία σειρά μέτρων - όπως καλύτερους ελέγχους, περιπολίες στρατιωτών και αστυνομικών - για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος. 

Διαβάστε επίσης