ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρωθυπουργού: Δεν υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με Τουρκία

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρωθυπουργού: Δεν υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει έρευνες ή γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», διαμηνύει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία μετά το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη γείτονα και τη Λιβύη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «φαιδρή» τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, σημειώνοντας ότι «έχουν παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου».

«Έκαναν τη συμφωνία για να την επικυρώσουν γιατί θεωρούν ότι ο Σαράζ δεν έχει πάρα πολύ καιρό μπροστά του για να μείνει στη θέση του, γι' αυτό πιέζονται να πετύχουν μία συμφωνία με τον Σαράζ όσο είναι ακόμη εκεί και μπορεί να δηλώνει πρόεδρος της Λιβύης. Γι' αυτόν τον λόγο το μνημόνιο συμφωνίας είναι μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Σαράζ, δεν είναι μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο γεώτρησης από την Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τόνισε:

«Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί... Υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις τη μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς τη βαριοπούλα για άλλες δουλειές».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» εξαιτίας του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης διευκρίνισε ότι «είναι τόσο παράνομο και έωλο που θα γυρίσει εις βάρος αυτού που το ξεκίνησε».

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Δεν υπήρχε πριν τη συνάντηση και δεν υπάρχει και μετά τη συνάντηση. Η συνάντηση αυτή ήταν μια μορφή επικοινωνίας και μία μορφή πολιτικής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν και καλώς μένουν ανοιχτοί. Η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μία συζήτηση που έθεσε η τούρκικη πλευρά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όμως, είναι τεχνικά μέτρα μεταξύ υπουργείων άμυνας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ