Δένδιας: Η ΕΕ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη βεβαιότητά του ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του προγεύματος εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του της ΕΕ, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

To υπουργείο Εξωτερικών άλλωστε είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Στο πρόγευμα εργασίας συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να υπάρξει σύντομα μία θετική εξέλιξη, μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας, είναι να δοθεί η ευκαιρία για μία γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

«Είχαμε σήμερα τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των είκοσι Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. 

«Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε σήμερα. Μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της ΕΕ στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο κ. Δένδιας. 

Διαβάστε επίσης