ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Την Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνεδριάζει στις 13.10 το μεσημέρι της Τρίοτης το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής θα συζητηθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με την Τουρκία και την συμφωνία που επικυρώθηκε με τη Λιβύη.

Παραμονή της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο κ. Δένδιας πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο και πως αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική.

«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον ελληνικό λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση» ανέφερ.

Επιπλέον, διευκρίνισε πως οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Πρωινό με «μενού» την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Του Συμβουλίου προηγήθηκε άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διοργάνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Προσκεκλημένοι ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της ΑλβανίαςΓκεντ Τσεκάι και συμμετείχαν 20 ακόμη υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του προγεύματος, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχαμε σήμερα τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των είκοσι Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

»Υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ