ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κανένα στοιχείο από ΗΠΑ»: «Βέλη» Αγγελή στην Προανακριτική με αναφορά σε Τσίπρα

«Κανένα στοιχείο από ΗΠΑ»: «Βέλη» Αγγελή στην Προανακριτική με αναφορά σε Τσίπρα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το αφήγημα της σκευωρίας θέλησε να ενισχύσει με την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή ο Ιωάννης Αγγελής. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε «τρύπα στο νερό» την έρευνα της υπόθεσης της Novartis, επιτέθηκε στην Ελένη Τουλουπάκη και έριξε «βόμβα» εμπλέκοντας τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην αποπομπή της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.

«Πήγαμε στον Καλογήρου. Συμφώνησε με την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη. Θα ενημερώσω τον από πάνω είπε ο Υπουργός. Αυτός πρέπει να εγκρίνει. Ποιος είναι ο παραπάνω; Η απάντηση που έδωσε ήταν ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είπε η Παπασπύρου. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Ρασπούτιν. Περιμέναμε την έγκριση από Τσίπρα για την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε. Η κ. Παπασπύρου μας είπε ο Πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα να ακούσει τον Ρασπούτιν που του λέει ότι με την στρατηγική διώξεων θα κερδίζουμε τις εκλογές ή να διώξει την κ. Τουλουπάκη» φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η κ. Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη είπε πως «αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη λόγω πολιτικού κόστους θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν».

Ο κ. Αγγελής παρότι ρωτήθηκε πολλές φορές, αρνήθηκε να κατονομάσει τον περιβόητο Ρασπούτιν, είπε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πως "προϊστάμενος του Ρασπούτιν ήταν ο πρωθυπουργός".

Ερώτηση: Εσείς ξέρετε ποιος είναι ο Ρασπούτιν;

Ι. Αγγελής: Εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δεν λέω το όνομά του όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας πως πρέπει να εκδιωχθεί από τη θέση της, εκφράζοντας παράλληλα, την απορία του πως παραμένει στην υπόθεση αυτή.

"Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Δημητρίου, καλέστε την να σας να το πει και εκείνη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου. Και να έρθω εγώ να το επιβεβαιώσω", είπε ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής μετά το πέρας της κατάθεσής του, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί δεν κατονομάσε τον Ρασπούτιν. "Είναι μία βρώμικη υπόθεση, με πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις", επεσήμανε.

Στο στόχαστρό του πάντως, βρίσκεται η Ελένη Τουλουπάκη. «Αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis, διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Είναι ανεπαρκής. Το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία. Το μόνο που έχει κάνει η κ. Τουλουπάκη στη Novartis είναι μια τρύπα στο νερό» φέρεται να είπε, κατηγορώντας την για κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία. “Μη ύπαρξη αριθμού πρωτοκόλλου σε έγγραφα από τις ΗΠΑ. Η κ. Ράικου κίνησε νομότυπη δικαστική συνδρομή που διέκοψε η κ. Τουλουπάκη διότι δεν απάντησε στο αίτημα από τις ΗΠΑ πράγμα που το επεσήμανα στην κ. Τουλουπάκη ότι παρανομεί. Υπήρχε κάποιος ισχυρότερος και η κ. Τουλουπάκη μας έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και εμένα και την κ. Δημητρίου. Οι παρανομίες στη δικαστικής συνδρομής είναι ο βασικός λόγος για τον ενδεχόμενο δόλο της κ. Τουλουπακη σε κατάχρηση εξουσίας και του ηθικού αυτουργού.

Σύμφωνα πάντως, με τον ίδιο και όσα φέρεται να είπε στην Επιτροπή, "μόνον το 10% της υπόθεσης Novartis είναι πάνω από το νερό. Το 90% είναι κάτω από το νερό κι δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%".

Φέρεται δε, να έκανε λόγο για ενα "αόρατο τρίτο πρόσωπο" που επικοινωνούσε με την Ελένη Τουλουπάκη, ο Ρασπούτιν.

Ερώτηση: Η κα Τουλουπάκη ό,τι έκανε το έκανε μόνη της; Ή της τα υπαγόρευε κάποιος άλλος;

Ι. Αγγελής: Κάποιος άλλος. Από μόνη της δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του επόπτη ούτε τις εντολές του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Τρίτο πρόσωπο υπήρχε και φαίνεται από το γεγονός οτι η απόφαση της κας Τουλουπάκη να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών προσώπων με διαδικασίες fast track ήταν ανειλημμένη.

"Αυτό είναι δουλειά του Ρασπούτιν μου είπε η εισαγγελέας Δημητρίου, όταν την ρώτησα για το ψευδές δημοσίευμα στη Δημοκρατία και το στικάκι που τάχα αρνήθηκα να παραλάβω. Και ακόμη μου είχε πει οτι ο Ρασπούτιν έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές", φέρεται να απάντησε σχετικά με το "τρίτο πρόσωπο" και σε ερώτηση πως επικοινωνούσε ο Ρασπούτιν με την Ελένη Τουλουπάκη, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες: "Η κα Δημητρίου μου είχε πει ότι επικοινωνούσαν με συναντήσεις. Υπήρχαν δύο σπίτια που βρισκόντουσαν. Δεν το κάνανε μέσω τηλεφώνου γιατί φοβόταν ο Ρασπούτιν μήπως τον παρακολουθεί η ΕΥΠ".

«Δεν έχουμε πάρει τίποτα από τις ΗΠΑ»

Υποστήριξε ακόμη, λένε οι πληροφορίες, πως "δεν έχουμε πάρει τίποτα από τις ΗΠΑ", "κανένα νόμιμο στοιχείο", προκαλώντας τον οποιονδήποτε να πει ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο.

«Κανένα, άρα υπάρχει δόλος», φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, "τα έγγραφα έχουν μόνο πληροφορίες μας ξεκαθάρισαν από το FBI. Μας είπαν πως "δεν έχουμε ούτε ενδείξεις, αλλά απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε". Συμπλήρωσε ακόμη, η κ. Τουλουπάκη απέκρυπτε κάθε έγγραφο που λάμβανε και του έφερε οκτώ έγγραφα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου όταν τα ζήτησε. "Αλλα τελικά κατάλαβα", είπε σύμφωνα με πληροφορίες, "ότι μου απέκρυψε έγγραφα διότι ο κ.Τζουράς που είχε κάνει τις μεταφράσεις μου έδωσε περισσότερες μεταφράσεις απο τα συνολικά έγγραφα. Η κ.Τουλουπακη αρνείται να δώσει έγγραφα και λέει ότι είναι απόρρητα διότι εάν τα δώσει θα αποδειχθεί ο δόλος της στην υπόθεση. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δυο που δεν έχουν σταλεί στους κ. Σοφουλάκη και Ζάχαρη".

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε διάλογο που είχε με τον επικεφαλής του FBI στην Αθήνα."Ρώτησα πόσα έγγραφα εστάλησαν δεν μου απάντησε και αρνήθηκε να μου δώσει. Σε ερώτηση για ευθύνη πολιτικών προσώπων, μου είπε δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ο Αμερικανός πρέσβης έχει ενημερώσει και τον κ. Κοντονή και τον κ. Καλογήρου". Συμπλήρωσε, λένε οι πληροφορίες, ότι η Ελένη Τουλουπακη του ζήτησε να ψάξει λογαριασμούς Έλληνα πολιτικού που το παιδί του σπουδάζει στην Βοστόνη και ο Αμερικανός πρέσβης είχε ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης. "Μου είπε ακόμα ότι ο δικηγορος που εμφανίζεται ως δικηγόρος μαρτύρων απειλεί μάρτυρες" δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Φέρεται ακόμη, να ανέφερε ότι ο δικηγόρος που εμφανίζεται ως δικηγόρος των μαρτύρων απειλεί μάρτυρες και προσδοκά σε οικονομικό όφελος. Σε ότι αφορά το περιβόητο έγγραφο των Αμερικάνων που αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα ο κ. Αγγελής είπε ότι στην ίδια συνομιλία με τον εκπρόσωπο του FBI τον ρώτησε «αφού δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών γιατί μας δίνετε άδεια να χρησιμοποιήσουμε πληροφορίες κατά πολιτικών», εκείνος κυνικά του απάντησε «Ρωτήστε αυτούς που τα στέλνουν»! Ρώτησα την Ελένη Τουλουπάκη τι ενδείξεις έχουμε κατά πολιτικών προσώπων και μου είπε «Τίποτα μόνο ότι λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες», σημείωσε επίσης -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο πρώην αντιεισαγγελέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ