ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καθήκον μας να κρίνουμε την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά

Τσίπρας: Καθήκον μας να κρίνουμε την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην τουρκική προκλητικότητα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας - Τρίπολη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, εστίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κρίνοντας πως πρόκειται για «κρίσιμες στιγμές» σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Λυπάμαι που σε μια ιστορική συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει τον χρόνο να καθίσει να ακούσει την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατανοώ ότι ίσως να μη συμβαίνει επίτηδες, αλλά είναι μία αρνητική στιγμή κι αυτό οφείλω να το επισημάνω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια. Κι όχι τυχαία εκκρεμές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

«Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα; Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;».

«Είπε ο κ.Μητσοτάκης σαράντα χρόνια κι ήρθε η ΝΔ. Άραγε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε για σαράντα χρόνια και δεν μπορούσε να γίνει πράξη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αντιφάσεις και αμηχανία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ θέλησε να «καθησυχάσει» τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με πατριωτικό καθήκον.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω»

«Επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μηστοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική αλλά αυτό που κάνατε εσείς να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, προς άγραν ψήφων, εμείς δεν θα το κάνουμε».

«Αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα θέλετε να τιμήσετε, αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω», συνέχισε.

«Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα. Εσείς κ. Μητσοτάκη, που βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγόρησε -χωρίς ντροπή- ότι πούλησα τη Μακεδονία για τη μη περικοπή των συντάξεων», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την στάση της ΝΔ στο παρελθόν ως παράδειγμα προς αποφυγήν, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πατριωτική στάση και πως θα ασκεί εποικοδομητική κριτική «εκεί που πρέπει».

«Δεν θα ακολουθήσω αυτό το παραδειγμα, ορισμό του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής».

«Πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Δεν θα ακολουθήσουμε τα δικά σας τα χνάρια. Σας λέω ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων, καλά κάνατε και συναντηθήκατε με τον Ερντογάν. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα έπρεπε να σας έχουν ξαφνιάσει. Μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια ατυχή δήλωση ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν καλή διάθεση, ενώ μόλις πριν, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια», σημείωσε.

«Είναι επίσης σημαντικές οι δηλώσεις στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εταίρους», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία.

«Είναι το τίμητα της επιτυχίας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και με την προώθηση του αγωγού East Med, που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας».

«Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών».

Σημείωσε ότι «η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη και συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα». «Ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο», τόνισε.

Η δέσμη έξι πρωτοβουλιών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών «που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση:

  • Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
  • Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
  • Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
  • Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου...Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.
  • Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.
  • Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.

«Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ