ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έλαβα την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης: Έλαβα την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε πως η Αθήνα έλαβε την πλήρη στήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. έναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, στο οποίο καταδικάζονταν τόσο οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, είπε, χαρακτηριστικά.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τους «πάντες», και έστειλε μήνυμα «σιγουριάς και αυτοπεποίθησης» προς τους πολίτες της χώρας.

«Από τις Βρυξέλλες ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε και ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις νέες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία είναι «πλήρως απομονωμένη», πράγμα που της δημιουργεί νευρικότητα. Ερωτώμενος για το εάν η γειτονική χώρα θα προχωρήσει σε κάποια γεώτρηση είπε:

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κάποια κλιμάκωση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Σημείωσε ότι δεν σκέφτεται να ξανασυναντηθεί άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο, είπε πως «ο δίαυλος με την Τουρκία είναι και πρέπει να ανοιχτός».

«Με το βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν παραγωγικό (σ.σ. να συναντηθούν)», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο και εάν η αμερικάνικη πλευρά θα στηρίξει την Αθήνα έναντι των τουρκικών ενεργειών είπε:

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα του άκυρου μνημονίου της Τουρκίας, πιστεύω ότι αυτό θα επαναληφθεί (σ.σ. στη συνάντηση)».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ουάσινγκτον θα συζητηθούν και θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ