Παναγιώτοπουλος: Σύντομα το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος
«Έχουμε το ταλέντο, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και την αμυντική βιομηχανία που μας επιτρέπουν σύντομα να έχουμε ένα ελληνικό μη επανδρωμένο αροσκάφος» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος - Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα παρουσιαστεί σύντομα, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγωτόπουλος.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F16, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η ελληνική προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα πολύ σύντομα.

Έχουν γίνει ήδη, όπως είπε, δύο επαφές με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που ανέπτυξαντρία με τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το καλοκαίρι αναμένεται ένα πρωτότυπο τέτοιο αεροσκάφος να πετάξει στη Θεσσαλία. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια τριών τέτοιων αεροσκαφών, ενώ έχει προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η παραλαβή δύο ακόμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών ισραηλινής κατασκευής. «Έχουμε το ταλέντο, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και την αμυντική βιομηχανία που μας επιτρέπουν σύντομα να έχουμε ένα ελληνικό μη επανδρωμένο αροσκάφος», είπε και πρόσθεσε ότι στην Τουρκία για να υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα πέρασαν 15 χρόνια.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής, κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει τη σύσταση θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Όπως αναφέρεται, «είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό». Οι αρμοδιότητες, με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορούν να ανατίθενται και σε υφυπουργό. Η τροπολογία αναφέρει ακόμη, ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα, ενώτροποποιείται - συμπληρώνεται άρθρο του ν.4368/20Ι6 σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του τέως Προέδρου της Βουλής, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναπτύσσοντας την κυβερνητική ρύθμιση, είπε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί». 

Η συζήτηση της τροπολογίας προκάλεσε ένταση στη Βουλή ανάμεσα στον Αλκιβιάδη Στεφανή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. «Έχετε καταλάβει τι φτιάχνετε; Νομιμοποιείτε τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Εδώ θα φάνε χαβιάρι οι φίλοι σας. Καταγγέλλαμε όλοι μαζί τους προηγούμενους που έκαναν τις απ’ ευθείας αναθέσεις και τώρα εσείς κάνετε το ίδιο», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, δεν είχατε πρόγραμμα, κλέψατε την ψήφο του λαού, το χειρότερο είναι ότι είστε αμετανόητοι. Φέρνετε τροπολογίες, μπερδεύετε τα πάντα. Ας σοβαρευτούμε».

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. «Είπε ότι θα τρώει ο Στεφανής με χρυσά κουτάλια; Ναι, εκνευρίστηκα, δεν είναι σωστό αυτό που είπατε», αντέτεινε. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί η τροπολογία από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας

«Η κυβέρνηση επέλεξε να τορπιλίσει για ακόμη μια φορά τη συναίνεση καταθέτοντας αιφνιδιαστικά τροπολογία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας, σε ένα σχέδιο νόμου που εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί θετικά», καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας προβλέπει τη δημιουργία ενός “Υπεραρχηγού”, ο οποίος τιτλοφορείται “Εθνικός Συντονιστής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων (ΕΝΦΕΣ)”», σημειώνει.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και  αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό», καταγγέλλει.

«Με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση ευθέως παραδέχεται την παταγώδη και πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την έκτακτη αποπομπή έμπειρων στελεχών στη διαχείριση του προσφυγικού, την ατροφία των δομών που είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ της άνω των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά, τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στις δομές φιλοξενίας πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους, η Κυβέρνηση διαπιστώνει τώρα για πρώτη φορά, σχεδόν μισό χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, την “ανάγκη στρατιωτικού συντονισμού”», αναφέρει ακόμη.

Και συνεχίζει:

«Μάλιστα, τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για “λαθρομετανάστες” αντικαθιστούν, στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας, αναφορές στην “εξελισσόμενη προσφυγική κρίση” και στην κατά τα λοιπά “ανάγκη ταχείας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας”. Στο όνομα του ανθρωπισμού όμως η Κυβέρνηση προβαίνει, χωρίς αναστολές, στην στρατιωτικοποίηση του Κράτους!

Παρακάμπτει χωρίς δεύτερη σκέψη την διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει την στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, Λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των Πολιτικών Υπηρεσιών.

Συστήνει Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, υπαγόμενο στον Εθνικό Συντονιστή, η οποία θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα! Αλλάζει τη δομή και διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων.

Μετά την απόπειρα δημιουργίας Αστυνομικού Κράτους η Κυβέρνηση επιχειρεί και τη Στρατιωτικοποίηση του Κράτους και μάλιστα στο όνομα του προσφυγικού! Επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και αν μη τί άλλο υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους! Ποια θέση έχει στο σχήμα αυτό ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού και οι αντίστοιχοι Υπουργοί που προΐστανται αυτών;».

Τέλος η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους».

Διαβάστε επίσης