Προϋπολογισμός 2020: Ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια
Πηγή: ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα το απόγευμα η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020

Η συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος της κυβέρνησης, του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Θα κορυφωθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά, λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

«Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού. Επιδιώκει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία. Είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων», ανέφερε κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων, ημών και άλλων, η χώρα φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο. Γνωρίζουμε ότι μαγικές συνταγές για οριστικές λύσεις δεν υφίστανται», είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, καθώς οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις δώδεκα παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας που ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη από φορολογικά βάρη και ανατροφοδοτούν το επενδυτικό κλίμα. Επεσήμανε δε, ότι οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων θα συνεχιστούν εντός του δημοσιονομικού πλαισίου.

Όπως είπε, μέσα στους 4 πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ως υπουργείο Οικονομικών:

- Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύψους 396 εκατ. ευρώ, που άφησε «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.

- Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020, καλύπτοντας επιπλέον δημοσιονομικό κενό που υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ. - Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

- Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη «νέα ρύθμιση.

- Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.

- Επιπλέον, παρατείνουμε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας για ακόμη 4 μήνες, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.

- Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.

- Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό. - Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

- Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε προχθές την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

- Δρομολογήσαμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

- Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.

Για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η έναρξη της συζήτησης με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

Στη συζήτησή του στην Επιτροπή ο νέος κρατικός προϋπολογισμός έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία, καθώς τον υπερψηφίζει μόνον η ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης