ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Έχετε αυταπάτες

Σταϊκούρας προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Έχετε αυταπάτες
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αυταπάτες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Μας κατηγορείτε ότι ακυρώνουμε τις μειώσεις φόρων της προηγούμενης κυβέρνησης. Φέρτε μας ένα νόμο μείωσης. Όλα ήταν λόγια του αέρα και προεκλογικές υποσχέσεις. Το ίδιο κάνετε και με τον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλ. Τσίπρας είχε πει στις 7.5.2019 ‘σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό που θα καταθέσουμε 5,5 δισ. ευρώ για μείωση πλεονασμάτων’. Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει έως σήμερα».

Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα, η δεύτερη αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για αισιόδοξες προβλέψεις.

«Εμείς εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε στο 2,8%. Εσείς συμφωνείτε με την εκτίμηση των Θεσμών στο 2,3%. Σε κάθε περίπτωση αποδέχεστε ότι θα είμαστε καλύτερα το 2020 απ’ ότι ήμασταν το 2019».

Και συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών: «Λέτε πως ο προϋπολογισμός είναι ταξικός. Εγώ δεν ξέρω ταξικό προϋπολογισμό που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: Μέχρι 60.000 ευρώ ακίνητη περιουσία έχει το 58,6% των πολιτών, για το υπόλοιπο δεν σας απασχολεί; Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στα περί δημοσιονομικού χώρου, που -όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση- άφησε και που δεν αξιοποιήθηκε.

«Εμείς βρήκαμε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε από 869 εκατομμύρια αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, 410 εκατομμύρια μείωση της οροφής των δαπανών που δεν υλοποιούνται και από την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Παρά το ότι μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απώλεια εσόδων», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προωθεί και συνεκτική κοινωνική πολιτική με διατήρηση του πλέγματος επιδομάτων, αντιμετώπισης του δημογραφικού και νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ