ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2020 - Γεννηματά: Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν

Προϋπολογισμός 2020 - Γεννηματά: Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Στα εθνικά θέματα και κυρίως στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας έδωσε έμφαση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την Τετάρτη στη Βουλή, όπου συζητείται και ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του 2020.

«Μακάρι να ήταν αρκετό σήμερα να μιλήσουμε μόνο για την οικονομία. Οι τουρκικές προκλήσεις και η έξαρση του προσφυγικού απασχολούν έντονα τους Έλληνες. Αυτά τα δύο ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους, επηρεάζουν και επηρεάζονται από την Οικονομία. Ζήτησα, πριν από λίγες ημέρες, κύριε Μητσοτάκη, να μας πείτε εδώ στη Βουλή για τις "κόκκινες γραμμές σας" και να συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Το αρνηθήκατε και αναλάβατε μόνος σας όλη την ευθύνη», είπε η κυρία Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε στους τέσσερις «στρατηγικούς άξονες» που πρέπει να ακολουθηθούν απέναντι στην Τουρκία.

Όπως είπε: «Πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρώπης, να ενισχυθούν οι συνεργασίες ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, να ενισχυθεί η αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας και να επιδιωχθεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες για κατάρτιση του συνυποσχετικού και να υπάρξει προσφυγή στο διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι συζητάμε - Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν. Όποιος τολμήσει να καταπατήσει τα εθνικά μας δικαιώματα, τότε θα απαντήσουμε δυναμικά. Μόνο με μια τέτοια απάντηση, θα μας λάβουν άπαντες σοβαρά», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Είναι απαραίτητο να ύπαρξει μία και ενιαία εθνική γραμμή στον τόπο», τόνισε η κυρία Γεννηματά και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό του είπε: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, κύριε Μητσοτάκη, αλλά εγρήγορση».

Πρόταση νόμου για τη «13η σύνταξη»

Η κυρία Γεννηματά προανήγγειλε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα φέρει πρόταση νόμου, βάσει της οποίας θα θεσμοθετείται 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, «ώστε να σταματήσει», όπως είπε «η τακτική των μποναμάδων».

Για τον Προϋπολογισμό

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτόν τον Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος. Στις ίδιες ράγες κινείται. Τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές. Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές. Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη. Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε».

Υπογράμμισε δε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2020.

«Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας. Η ανεργία δεν μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται , είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς. Άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς που έρχονται. Οι πολίτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, εξανεμίζουν τα εισοδήματα, οι όποιες μειώσεις είναι για τους λίγους», συνέχισε η Φώφη Γεννηματά.

Υποστήριξε, εξάλλου, πως «το αδιέξοδο της ανάπτυξης παραμένει».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Η αγορά φυτοζωεί, οι τράπεζες αδυνατούν να τις χρηματοδοτήσουν. Οι επενδύσεις που όλο έρχονται παραμένουν στα χαρτιά. Στάσιμο το ΠΔΕ, υψηλά πρωτογενή πλεόνασμα γονατίζουν νοικοκυριά και οικονομία. Φορολογικές αλλαγές χωρίς σύνδεση με νέες επενδύσεις και απασχόληση. Αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ», είπε.

Ανέπτυξε οκτώ παρεμβάσεις με στόχο την εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης, την παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής του Έλληνα αγρότη με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν, να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει, την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Συνεχίζουμε σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και την συντήρηση. Σταθερά στην αυτόνομη πορεία μας. Μόνο μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, η δική μας παράταξη θα φέρει τη νέα αλλαγή», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ