ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου για τον αγωγό EastMed

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου για τον αγωγό EastMed
ΙΝΤΙΜΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, καθώς και τον αγωγό EastMed. 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να λέει ότι ενδέχεται νωρίς το 2020 να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις.

Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο πως στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία πριν από την μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο επίκειται υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed. «Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας. Ενδεχομένως πολύ νωρίς το 2020 να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις» είπε.

«Μόλις είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι, θα γίνει αυτό επίσημα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα από τα μέτρα που μελετούν τα κράτη της περιοχής για να ανακόψουν τις τουρκικές ενέργειες, σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πολιτική απόφαση για το έργο του EastMed έχει ληφθεί εδώ και καιρό.

Επικοινωνία Νετανιάχου και με Αναστασιάδη

Πριν μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Νίκο Αναστασιάδη εκφράζοντας τη στήριξη του σε όσα πρεσβεύει η τριμερής συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συνομίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον κ. Αναστασιάδη τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Χατζηδάκης: Ο αγωγός θα προχωρήσει

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στον τ/σ Σκάι, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο αγωγός φυσικού αεριού θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ακόμη ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο».

Οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει για τον αγωγό Εast Med δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό αλλά και οικονομικά βιώσιμο καθώς το κόστος μεταφοράς του αερίου είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ