ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στόχοι της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Οι στόχοι της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέλη Φεβρουαρίου ευελπιστεί πλέον η κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το σύνολο των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το ασφαλιστικό να οδηγείται στη Βουλή προς ψήφιση περί τα μέσα του Μαρτίου.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης που ξεκινά επισήμως σήμερα στις 5 το απόγευμα κι εκτιμούν ότι έως την Παρασκευή οπότε και θα αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν τεθεί επί τάπητος τα δύο καυτά θέματα που απασχολούν το Μαξίμου, δηλαδή το δημοσιονομικό μέχρι και το 2018 και το ασφαλιστικό.

Στο Μαξίμου θέλουν να ελπίζουν ότι οι δανειστές δεν θα υψώσουν πολλά εμπόδια στη διαβούλευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ότι στο τέλος θα διατηρηθούν οι κεντρικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης.

Ως εκ τούτου εκτιμούν πως όταν οι τροϊκανοί επανέλθουν στην Αθήνα, το νωρίτερο μία εβδομάδα μετά την αποχώρησή τους θα κλείσουν τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τα οποία είναι συνολικά επτά.

Ενδιαμέσως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να ενημερώσει και τους ευρωπαίους ηγέτες για το κλίμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ζητώντας ουσιαστικά την βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ τους οποίους κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσει στο περιθώριο της διάσκεψης για το συριακό, στο Λονδίνο στα μέσα της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να τους ενημερώσει και για το μεταναστευτικό και γι’ αυτόν τον λόγο συγκάλεσε το Σάββατο σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία των αρμόδιων υπουργών όπου και ελήφθησαν αποφάσεις με βάση τις οποίες «μέχρι την επόμενη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Είναι ενδεικτικό πως στην σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος το υπουργείο του οποίου ανέλαβε τελικώς να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού χωρητικότητας 500 ατόμων αλλά με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων έκαστο για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης.

Παράλληλα ανέλαβε να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hot spots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Για το μεταναστευτικό θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αύριο το μεσημέρι στο Μαξίμου σε μία συνάντηση που προκλήθηκε από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και τις απειλές περί εξόδου της χώρας από την Σένγκεν.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα στην διαπραγμάτευση και το αγροτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με κομμάτι του αγροτικού κόσμου (Πρωτοβουλία Αγροτών) και μάλιστα θα επιδιώξει να τους πείσει ότι οι κινητοποιήσεις δεν οδηγούν πουθενά διότι δεν βοηθούν στον διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να «δώσει» στους αγρότες κάτι από αυτά που ζητούν δείχνοντας μία ευελιξία σε ό,τι αφορά τα θέματα που τους αφορούν στο ασφαλιστικό και από τα οποία θίγεται ο κλάδος τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ