ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επιβλαβή για τον λιβυκό λαό τα μνημόνια με την Τουρκία

Δένδιας: Επιβλαβή για τον λιβυκό λαό τα μνημόνια με την Τουρκία
AP Photo/Boris Grdanosk

Την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Σαμέχ Σουκρί, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός μετέβη στη Βεγγάζη με το κυβερνητικό αεροσκάφος γύρω στις 11:00 το πρωί προκειμένου να έχει άμεση συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Η συνάντηση είχε έκτακτο χαρακτήρα.

Dendias veggazi


Πηγή: Twitter

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής στη Βεγγάζη, Αμπντουλάχ Αλ Τάνι και τον Λίβυο ομόλογο του, Abdulhadi Al-Huwaij.

1


Πηγή: Twitter

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ σημειώνεται σε μια στιγμή που έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάραζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στη διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ