ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρατεύει τα διπλωματικά της εργαλεία η Αθήνα για να σταματήσει την Τουρκία

Επιστρατεύει τα διπλωματικά της εργαλεία η Αθήνα για να σταματήσει την Τουρκία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τις επόμενες κινήσεις της μελετά η Αθήνα για να πετύχει αφ’ ενός την απομόνωση της Άγκυρας και να ενισχύσει αφ’ ετέρου τις διπλωματικές της άμυνες, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσέλθει στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου, όσο το δυνατό πιο ενισχυμένος, στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διπλωματική σκακιέρα του υπουργού Εξωτερικών σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνονται τρία μέτωπα που καλείται να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση: Την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, την ενίσχυση της ενεργειακής ασπίδας με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα διαπερνά Κύπρο, Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, καθώς επίσης και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η υπογραφή της συμφωνίας, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 2 Ιανουαρίου και η οποία «κλείστηκε» μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, αποτελεί για τον ο Κυριάκο Μητσοτάκη το δυνατό «χαρτί» κατά την επίσκεψή τους στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για συμφωνία που επιθυμούν άλλωστε και οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας τον ενεργειακό αποκλεισμό της Τουρκίας, που βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ρωσία και η οποία με τη σειρά της έχει ταχθεί στο πλευρό του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη, παρά τη συμμαχία της και με την Άγκυρα.

Ο εκνευρισμός ώθησε τον Ερντογάν να αναφερθεί για μία ακόμη φορά και με απειλητικό ύφος στα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακαρ, επανέλαβε και αυτός ότι η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.

Η Άγκυρα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει υποβάλει τέτοιο αίτημα. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι «το ναυτικό μας θα προστατεύει με μεγαλύτερη ισχύ τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, όπως και αυτά των αδελφών μας στην Κύπρο»...

Αμερικανικό υποβρύχιο νότια της Κρήτης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με ευρωπαίους ηγέτες -ύστερα και από την ισχυρή στήριξη των τελευταίων προς την Αθήνα- και τους ενημερώνει για τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις.

Ο ίδιος παραμένει στη γραμμή των χαμηλών τόνων με την Άγκυρα, τονίζοντας στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha ότι η κατασκευή του αγωγού του φυσικού αερίου ΕastΜed δεν γίνεται ως αντίδραση εναντίον τρίτων -υπονοώντας την Τουρκία- αλλά ως εναλλακτική ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι στην περιοχή νότια της Κρήτης πλέει ένα αμερικανικό υποβρύχιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί, την ασφάλεια της χώρας εγγυώνται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Δένδιας πάντως δεν φάνηκε να συμμερίζεται την ανησυχία για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αν και, όπως πρόσθεσε, δεν αποκλείει τίποτα και σε μια τέτοια περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη της Λιβύης, είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος της Τρίπολης, Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, ο οποίος δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Νίκου Δένδια θα ολοκληρωθεί με νέα τετραμερή συνάντηση μεταξύ Ισραήλ, Αίγυπτου, Ιταλίας και Ελλάδας, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, ενώ θα ακολουθήσει η πρώτη φάση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας Ιταλίας και Αιγύπτου.

Για το σκοπό αυτό στις 30 Δεκεμβρίου και 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ διπλωματών από Ελλάδα, Ιταλία και Αίγυπτο ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες οριοθέτησης των ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ