ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφίγγει ο διπλωματικός «κλοιός» γύρω από την Άγκυρα - O στόχος της Αθήνας

Σφίγγει ο διπλωματικός «κλοιός» γύρω από την Άγκυρα  - O στόχος της Αθήνας
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την Αθήνα που κινείται ήδη με έντονους διπλωματικούς ρυθμούς και με τις κινήσεις της σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Άγκυρα, που συνεχώς απομονώνεται.

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ένας – να μπορέσει να αποτρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδας αναμφίβολα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Για το σκοπό αυτό, Έλληνες εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στην Ρώμη την ερχόμενη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και μία εβδομάδα μετά, στις 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις στο Κάιρο με Έλληνες και Αιγύπτιους διπλωμάτες για τον καθορισμό της ΑΟΖ στη περιοχή.

Η συγκεκριμένη πράξη μπαίνει «σφήνα» στους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου και λειτουργεί αποτρεπτικά στη δήθεν συμφωνία που έχουν υπογράψει Λιβύη και Τουρκία.

Στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό EastMed παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα στο Ζάππειο Μέγαρο και όλα τα «φώτα» θα είναι στραμμένα στην Αθήνα.

Οι διπλωματικές «ευλογίες» του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών και κινητοποιούν την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ που το προηγούμενο διάστημα εμφανίστηκε αποστασιοποιημένη.

Ενδεχομένως για το λόγο αυτό να ανακοινώθηκε από πλευράς του Βερολίνου και η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο. Στόχος της κ. Μέρκελ είναι να αναλάβει ενεργότερη δράση, με βάση, φυσικά, τα συμφέροντα της χώρας της.

410000


Πηγή: (Presidential Press Service via AP, Pool)

Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι

Την ώρα που η Τουρκία θα αποφασίζει και τυπικά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Μερικές μέρες αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι για το δεύτερο τετ-α-τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν μέσα σε μερικούς μήνες.

Το σκληρό διπλωματικό «πόκερ» αλλά και οι κινήσεις του Ερντογάν έχουν προκαλέσει εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων στην υπόθεση της Λιβύης. Τα… τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» και οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες να εξομαλύνουν την κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου και ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε στο πλευρό του Χαφτάρ και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Ιταλίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του απέρριψαν από κοινού κάθε επιχείρηση εκμετάλλευσης της κατάστασης στη Λιβύη από ξένες δυνάμεις, «φωτογραφίζοντας» με αυτό τον τρόπο την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ