ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Παυλόπουλος ή τίποτα

ΣΥΡΙΖΑ: Παυλόπουλος ή τίποτα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η στάση της Κουμουνδούρου θα μπορούσε να συνοψιστεί στο «Παυλόπουλος ή τίποτα». Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για να υποστηρίξει οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο κοινής αποδοχής. Όπως είπε στο CNN Greece ανώτερη κομματική πηγή, «ο Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει με πειστικότητα γιατί δεν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο μετά από μια τόσο πετυχημένης θητεία».

Οι λόγοι

Οι λόγοι αυτής της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πέντε:

  1. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όντως εκτιμούν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος τα πήγε πολύ καλά ως Πρόεδρος, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές όπως το καλοκαίρι του 2015.
  2. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια στενή προσωπική σχέση με τον κ. Παυλόπουλο.
  3. Η Κουμουνδούρου θέλει να «παίξει» με τις εσωτερικές αντιθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, γνωρίζοντας ότι ένα ισχυρό τμήμα της ΝΔ αντιτίθεται κατηγορηματικά σε μια νέα θητεία Παυλόπουλου, την ίδια στιγμή που η καραμανλική πτέρυγα την επιθυμεί διακαώς.
  4. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να έρθει σε δύσκολη θέση αν προταθεί κάποιος υποψήφιος από την Κεντροαριστερά τον οποίο θέλει να απορρίψει. Από τη στιγμή που προτάσσεται εγκαίρως η ανάγκη επανεκλογής Παυλόπουλου, ο κ. Τσίπρας μπορεί αν επιχειρηματολογήσει με πειστικότητα για το «όχι» σε άλλη υποψηφιότητα.
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι σε αυτήν τη δύσκολη καμπή των ελληνοτουρκικών, η χώρα χρειάζεται έναν έμπειρο και συνεννοήσιμο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

«Ευτελισμός του θεσμού»

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ευτελίζει το θεσμικό κύρος της Προεδρίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της ΝΔ δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επίσης δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα.»

Ο Βούτσης

Από τη μεριά του, ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στον Νίκο Σβέρκο και τον ρ/σ Κόκκινο έκανε λόγο για «εντελώς ανεύθυνη και πρόχειρη στάση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προσέθεσε ότι ο κ. Παυλόπουλος «έκανε μια πάρα πολύ καλή θητεία από κάθε άποψη και γι' αυτό πολύ έγκαιρα είχαμε πει και συνεχίζουμε να λέμε, πως πρέπει να συνεχίσει ως πρόεδρος με μια νέα θητεία. Αυτό είναι ένα στοιχείο σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και η σταθερότητα χρειάζεται για την πρόοδο όπως την εννοούμε εμείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ