ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: Οι στόχοι και οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: Οι στόχοι και οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης
Julien Warnand, Pool Photo via AP

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και ενώ η Μέση Ανατολή έχει πάρει «φωτιά» μετά από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται αύριο, Τρίτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχοι του πρωθυπουργού είναι αφενός να εκθέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και αφετέρου να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε γεωπολιτικό «παίκτη» που εγγυάται την ασφάλεια της περιοχής.

Ένα από τα «όπλα» του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης από την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται και συναντήσεις με Αμερικανούς επενδυτές.

Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αποτελεί ακόμη έναν «άσσο» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σούδας και για αυτό θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό πρόεδρο περισσότερα οφέλη από αυτά που είχε καταφέρει να κερδίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κρίσιμης σημασίας για τους Αμερικανούς βάση της Σούδας αλλά και το αεροδρόμιο της Λάρισας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο ηγετών.

Η Αθήνα έχει ανάγκη την ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού μετά από 10 χρόνια οικονομικής λιτότητας και έτσι θέλει να πετύχει καλύτερους όρους για την παραχώρηση ελικοπτέρων τύπου ROMEO.

Την ίδια ώρα, ο στρατός ξηράς έχει ανάγκη και από νέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Επίσης εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει το ενδιαφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκτήσουν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 αλλά και να αναβαθμίσουν τα F-16 και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P3 ΟRION.

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και τις ελληνικές θέσεις γύρω από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας αλλά και τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αναδεικνύοντας, κατ’ αντιπαραβολή, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας αλλά και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν αναχωρήσει με τον πρωθυπουργό για την Ουάσινγκτον έστειλε ένα σαφές μήνυμα μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Η αυθαιρεσία και η παρανομία έχουν περιορισμένες προοπτικές και η Τουρκία με τις συνεχείς της προκλήσεις τελικά έχει κατορθώσει να απομονωθεί και να χαρακτηριστεί ταραξίας μιας περιοχής που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ θετικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μίνι κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση

Το ταξίδι του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει μίνι κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ πριν την αναχώρησή του.

«Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών» είπε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε: «Η εκπεφρασμένη κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας είναι σαφής: η χώρα μας δεν θα ανεχθεί οιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας:

«Ο κ. Τσίπρας - και με την τελευταία του συνέντευξη - αποδεικνύει ότι παραμένει κολλημένος στο χθες. Αναφορικά με την πρότασή του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Τσίπρα. Ούτε η Ελλάδα. Όλοι μαζί, ενωμένοι, προχωράμε μπροστά για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στις 13 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ