ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: «Στενές οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: «Στενές οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας»
AP Photo/Alex Brandon

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οικονομία, τουρκική προκλητικότητα και Ιράν: Αυτά ήταν τα ζητήματα που έθιξαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάμερες πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο.

Ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εκπληκτικές και αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία και την ιστορία της Ελλάδας.

«Οι σχέσεις μας είναι εκπληκτικές, στενότερες παρά ποτέ. Στο στρατιωτικό πεδίο, εμπορικά…».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «τιμή» του να υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στην προεδρική οικία.

«Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε», τόνισε ακόμη και συνέχισε αναφερόμενος στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη», δήλωσε.

Μητσοτάκης: Προσβλέπουμε σε αμερικανικές επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός, με τη σειρά του, τόνισε πως είναι «προνόμιο να βρίσκομαι εδώ».

«Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσέθεσε:

«Βελτιώσαμε τις σχέσεις μας σε γεωπολιτικό επίπεδο και στο πεδίο της άμυνας. Διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα θα είναι καλή σύμμαχος. (...) Πάντα μπορείτε να βασίζεστε στην Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο».

Αναφερόμενος κι ο ίδιος στο θέμα της οικονομίας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακάμψει. «Ακολουθούμε τη συνταγή που έχει λειτουργήσει και στις ΗΠΑ», είπε.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

«Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, την οποία χαρακτήρισε προκλητική.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».

AP 20007728004692

Πηγή: AP Photo

Το ενδιαφέρον για τα F-35

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για «συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35».

«Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου».

Καταιγισμός ερωτήσεων για το Ιράν από δημοσιογράφους

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Τραμπ τόνισε ότι ο αξιωματούχος της Τεχεράνης ετοίμαζε μία «μεγάλη επίθεση», ωστόσο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

«Μου αρέσει να υπακούω στον νόμο», ξεκαθάρισε, ωστόσο είπε ότι άνθρωποι όπως ο Σουλεϊμανί «σκοτώνουν τους πολίτες μας».

Παράλληλα, ο πλανητάρχης χαρακτήρισε τον Ιρανό «τρομοκράτη» και τόνισε πως βρισκόταν στη Βαγδάτη, όπου και έλαβε χώρα η αμερικανική επίθεση», «για κακό σκοπό».

Διευρυμένη συνάντηση

Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Με Πενς και Πομπέο την Τετάρτη

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με το δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στο δείπνο είναι προσκεκλημένοι περίπου 300 σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Ο Μάικ Πομπέο είχε βρεθεί πρόσφατα στην Αθήνα, όπου υπέγραψε το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), ένα κείμενο με το οποίο αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ