ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Πώς αποτιμάται η συνάντηση των δύο ηγετών

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Πώς αποτιμάται η συνάντηση των δύο ηγετών
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρότι το απευχόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για την «εξουδετέρωση» του Κασέμ Σουλεϊμανί από Αμερικανούς δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -ένα «καυτό» θέμα που τελικώς μοιραία μονοπώλησε τη συζήτηση στον Λευκό Οίκο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, άκουσε θετικά λόγια από τον Αμερικανό πρόεδρο στην αρχή της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ενώ σημείωσε ότι ήταν τιμή του που υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον.

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για τις εκπληκτικές μας σχέσεις -που είναι στενότερες παρά ποτέ. Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί, σε στρατιωτικό πεδίο και σε εμπορικό πεδίο. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει, συνεργαζόμαστε στενά. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο μπορούμε να βελτιώσουμε γεωπολιτικό κομμάτι, την άμυνα, να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντα αξιόπιστος σύμμαχος στον κόσμο. Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει. Μειώσαμε φόρους ακολουθούμε συνταγή με θετικά μέτρα, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι τεράστιο προνόμιο να είναι εδώ οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο».

Για τα F-35

Στο «τραπέζι» ετέθη και το ζήτημα των F-35, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς με την ελληνική αντιπροσωπεία.

«Νιώθω τους Έλληνες πολύ κοντά μου, η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και μεγάλη παρουσία. Θα συναντηθούμε και θα καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που παράλληλα υπογράμμισε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολύ καλά αλλά γερασμένα αεροσκάφη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η Ελλάδα ήδη αναβαθμίζει τα F-16 ενώ ενδιαφέρεται και για τα F-35.

«Εξαιρετική συνάντηση»

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «εξαιρετική» τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο και τονίζουν ότι αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν οι τρόποι ενίσχυσής τους.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης, αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όταν και ανακοινώθηκε το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανείων.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο, αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Γκεοργκίεβα: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό λαό

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε τα εξής:

«Πρωθυπουργέ, εκλεκτά μέλη της αποστολής, είναι μεγάλη τιμή μου και ευχαρίστηση να σας καλωσορίζω στο ΔΝΤ. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τους τελευταίους μήνες να αποτελούν το πλέον επιτυχημένο κομμάτι αυτής της συνεργασίας και να δούμε πως η χώρα μπορεί και στρίβει στην γωνία στη βάση καλών πολιτικών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με σπουδαίες προοπτικές για τον ελληνικό λαό. Συγχαρητήρια σε ότι κάνετε και ξανά σας καλωσορίζω θερμά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ