ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Novartis: Ο διαφημιστής Βουλκίδης «δείχνει» τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας

Προανακριτική για Novartis: Ο διαφημιστής Βουλκίδης «δείχνει» τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μετά την εορταστική ανάπαυλα, η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επανεκκίνησε τις εργασίες της με την κατάθεση του διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Ο κ. Βουλκίδης είναι ένας εκ των τεσσάρων διωκόμενων μη πολιτικών προσώπων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αφορά στη δωροδοκία πολιτικού προσώπου, για απλή συνέργεια σε απιστία υπαλλήλου σε βάρος του δημοσίου, για ηθική αυτουργία και απλή συνέργεια σε απιστία.

Ήταν ιδιοκτήτης των εταιρειών MEDICAL DEVELOPMENT και NEW MEDICAL DEVELOPMENT, με το FBI και τον προστατευόμενο μάρτυρα, Μάξιμο Σαράφη, να περιγράφουν το ρόλο του στη διαδικασία του ξεπλύματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ρωτήθηκε για τον Φιλίστoρα Δεστεμπασίδη και φέρεται να απάντησε: «Ο Δεστεμπασίδης μου ζήτησε να μου δίνει περισσότερες δουλειές της Novartis και να παίρνει προμήθεια. Πήρε απο εμένα συνολικά 400.000 ευρώ. Σε κανέναν αλλον δεν έδωσα χρήματα, μόνο στον Δεστεμπασίδη για δουλειές που έγιναν αλλά ήθελε προμήθεια. Μάλιστα μου ζήτησε να κάνουμε εταιρεία μαζί, έχω τα χειρόγραφα του και το draft του συμφωνητικού».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βουλκίδης ανέφερε πως ο κ. Δεστεμπασίδης του πρότεινε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας.

«Μου πρότεινε ο Δεστεμπασιδης σε καφέ στους Αμπελοκήπους να γίνω προστατευόμενος μαρτυρας παρουσία και αστυνομικού. Του είπε ο αστυνομικός είχε εμπλοκή σε πολλές διεθνείς δίκες. Εγώ τους είπα οτι δεν έχω τίποτα εναντίον πολιτικών ή κανενός και μετα με κάλεσαν ως κατηγορούμενο (ύποπτο)», φέρεται να είπε, ενώ συμπλήρωσε, ότι «η κ. Τουλουπάκη εξοργίστηκε όταν της είπε ότι τα χρήματα πήγαιναν στον Δεστεμπασίδη».

«Όταν μπήκα να καταθέσω στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη, υπήρχε ένας εισαγγελέας. Μου είπε πως δεν χρειάζεται να καταθέσω. Απλά μου θύμισε το νόμο που μπορούσα να μπω σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα. Ήταν και ο Δικηγορος μου εκεί», κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις.

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Είναι από διάφορες δουλειές που γινόταν ανά έτος τα χρήματα που έλαβε ο κ.Δεστεμπασίδης;

Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα

Β. Κεγκερογλου: Αυτά τα 433.000€ τα δώσατε στον κ.Φρουζή;

Εμμ. Βουλκίδης: Όχι. Με τον κ.Φρουζή ποτέ δεν συνεργάστηκα. Έχουμε συναντηθεί μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις

Β. Κεγκέρογλου: Ο Μάξιμος Σαράφης λέει οτι δίνατε χρήματα στον κ.Φρουζή ή στον κ. Μανιαδάκη για να τα δώσει σε πολιτικούς.

Εμμ. Βουλκίδης: Είναι αναληθές. Ποτέ δεν τους έδωσα χρήματα ούτε τους συνάντησα

Β. Κεγκέρογλου: Τα χρήματα αυτά είναι επί υπουργίας επτά πολιτικών. Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα στον Λοβέρδο;

Εμμ. Βουλκίδης: Όχι

Β.Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Λυκουρέντζο ή Σαλμά;

Εμμ. Βουλκίδης: Όχι

Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Υπουργό;

Εμμ. Βουλκίδης:Όχι

Β. Κεγκέρογλου: Πώς γίνονταν οι καταβολές στον Δεστεμπασίδη;

Εμμ. Βουλκίδης: Του τα έδινα στο χέρι

Β.Κεγκέρογλου: Σας έχουν προτείνει οι εισαγγελείς διαφθοράς να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;

Εμμ. Βουλκίδης: Ναι. Αρκεί να έχω κάτι να πω.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Βουλκίδης φέρεται να ανέφερε:

Δ.Μπιάγκης: Μένω στην πρόταση Δεστεμπασίδη να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας. Είχατε χρόνια συνεργασία. Θυμηθείτε όλες τις λεπτομέρειες για αυτή την πρόταση. Πώς προέκυψε η πρόταση;

Εμμ. Βουλκίδης: Μου είπε να μου κανονίσει να βρεθώ με τον διευθυντή του τμήματος προστασίας μαρτύρων.

Δ.Μπιάγκης: Πού τον ήξερε;

Εμμ.Βουλκίδης: Δεν το γνωρίζω. Εγώ ξέρω οτι θα γινόταν ένα ραντεβού στο Χίλτον αλλά τελικά άλλαξε η ώρα και ο τόπος συνάντησης και πήγαμε στο μαγαζί «Αγορά».

Δ.Μπιάγκης: Τι ειπώθηκε εκεί;

Εμμ.Βουλκίδης: Μου είπε ο κύριος αυτός αν μπορώ να βοηθήσω την υπόθεση και, αν ναι, υπάρχει η δυνατότητα να πάρω καθεστώς προστασίας.

Δ.Μπιάγκης: Πότε μιλήσατε τελευταία φορά με τον κ.Δεστεμπασίδη;

Εμμ.Βουλκίδης: Λίγο πριν το καλοκαίρι

Σε ό,τι αφορά στη σχέση του με την εταιρία φέρεται να έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Ποια η σχέση σας με την εταιρεία Novartis;

Εμμ. Βουλκίδης: Η σχέση μου με την εταιρεία Novartis ξεκίνησε από το 1986. Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμουν με τον κ. Δεστεμπασίδη, που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του εταιρικού προφίλ της εταιρείας. Σύμβαση με την εταιρεία δεν είχα. Μου ανέθεταν κάθε φορά μία δουλειά.

Θ. Πλεύρης: Έχετε καταθέσει ότι επιστρέφατε χρήματα στον κ. Δεστεμπασίδη ως προμήθεια για να σας αναθέτει δουλειές.

Εμμ. Βουλκίδης: Βεβαίως. Όταν ανέλαβε ο κ.Δεστεμπασίδης μου είπε ότι για να μου αναθέτει δουλειές της εταιρείας θέλει προμήθεια.

Θ. Πλεύρης: Με τον κ. Φρουζή είχατε συνεργασία;

Εμμ. Βουλκίδης: Όχι. Ποτέ. Με κανέναν Γενικό Διευθυντή εταιρείας δεν είχα.

Θ. Πλεύρης: Καταθέσατε ότι μόνο στον κ. Δεστεμπασίδη έχετε δώσει χρήματα.

Εμμ.Βουλκίδης: Στον μόνο άνθρωπο που έχω δώσει χρήματα είναι στον κ. Δεστεμπασίδη. Σε κανέναν άλλο δεν έχω δώσει χρήματα ποτέ. Κάποια στιγμή μάλιστα μου είχε ζητήσει να κάνω μια άλλη εταιρεία αλλά εγώ δεν δέχτηκα. Έχω και έγγραφα αυτής της προτάσεώς του. Και μάλιστα χειρόγραφα δικά του. Όταν κληθώ στον ανακριτή αυτά τα χειρόγραφα του Δεστεμπασίδη θα τα καταθέσω.

Θ. Πλεύρης: Τι έχετε να μας πείτε για αυτά που σας κατηγορούν, ότι επιστρέφατε χρήματα στη Novartis για γίνουν κάποιες αθέμιτες συναλλαγές;

Εμμ. Βουλκίδης: Από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια φαίνονται όλα τα πραγματικά ποσά που έχει λάβει η εταιρεία μου. Δεν υπήρχαν εικονικά τιμολόγια. Τα χρήματα που έδινα στον κ.Δεστεμπασίδη έβγαιναν από τα κέρδη μου. Αυτά που με κατηγορούν είναι εξωφρενικά. Μέσα στη δικογραφία γίνεται μία αναφορά για διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια υπήρχε εκεί διαφήμιση.

Θ.Πλεύρης: Πόσα χρήματα δώσατε στον κ.Δεστεμπασίδη

Εμμ.Βουλκίδης: Έχω δώσει περίπου 400.000€ μέσα σε πέντε - έξι χρόνια. Μόνο στον Δεστεμπασίδη και σε κανέναν άλλο.

Για τη συνεργασία με τον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη τον ρώτησε και η Δώρα Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Αυγέρη: κ. Βουκλίδη είπατε ότι από το 2009 έως το 2013 κάνατε παράνομες πληρωμές προς τον κ. Δεστεμπασίδη. Είναι αλήθεια;

Εμμ. Βουλκίδης: Έτσι είναι.

Δ. Αυγέρη: Μετά το 2013 συνεχίσατε τη συνεργασία με τον κ. Δεστεμπασίδη;

Εμμ. Βουλκίδης: Ναι, και αυτό ήταν το μεγάλο μου λάθος.

[...]

Δ. Αυγέρη: Από το 2009 γιατί εμφανίζεται η εταιρεία σας να παίρνει δουλειές αποκλειστικά και μόνο από τη Νοβάρτις;

Εμμ. Βουλκίδης: Γιατί αυτή είχε λεφτά.

Δ. Αυγέρη: Μπορείτε να μου πείτε γιατί ενώ το 2006, το 2007, σύμφωνα με τη δικογραφία, εισπράττατε 10.500 ευρώ και 1.350 ευρώ αντίστοιχα και ξαφνικά το 2009 ο τζίρος εκτινάχθηκε στις 158.500 ευρώ, το 2010 στις 174.000 ευρώ, το 2011 στις 256.000 ευρώ και το 2012 στις 344.943 ευρώ;

Εμμ. Βουλκίδης: Σας είπα ότι η Νοβάρτις είχε χρήματα.

Δ. Αυγέρη: Τώρα με τη ασχολείστε;

Εμμ. Βουλκίδης: Δεν κάνω κάτι.

Δ. Αυγέρη: Και πώς επιβιώνετε;

Εμμ. Βουλκίδης: Επιβιώνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ