ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά – Ποια ονόματα «καίει»

ΠτΔ: Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά – Ποια ονόματα «καίει»
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΙΝΑΛ έβγαλε ειδήσεις

Στην ομιλία της στην εκδήλωση η Φώφη Γεννηματά άνοιξε (ορισμένα από) τα χαρτιά της αναφορικά με το ποιον θα μπορούσε να υποστηρίξει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά:

  1. Να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
  2. Να ήταν «παρών» πολιτικά στην Ελλάδα τα χρόνια τις κρίσης

Όποιος δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από το ΚΙΝΑΛ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κ. Γεννηματά «έκαψε» τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη, του Τάσου Γιαννίτση και της Μαρίας Ευθυμίου.

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν πολλά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κ. Γεννηματά «φωτογράφισε» τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ωστόσο, τα δύο χαρακτηριστικά που ανέφερες, ταιριάζουν επίσης με την Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και με (κατόπιν διασταλτικής ερμηνείας) τον Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η κ. Γεννηματά «σήμερα περισσότερο «έκαψε» ονόματα, παρά «φωτογράφισε» πρόσωπα».

Παρών στα χρόνια της κρίσης

Απευθυνόμενη στους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά είπε συγκεκριμένα:

«Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα. Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Προσέθεσε δε ότι:

«Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ' αυτή την περίπτωση θα έχουμε τη δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».

Για τον εκλογικό νόμο

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά την κάλεσε να «μαζέψει τα παπαγαλάκια» που ασκούν κριτική κι εξαπολύουν επιθέσεις για την άρνηση να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Υπογράμμισε ότι: «Μας παρέδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε. Εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στο λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε.» Υπογράμμισε δε ότι: «Η Ελλάδα έχει σήμερα -όσο ποτέ- ανάγκη από ισχυρές και ικανές κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ