ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Πέτσα - Ραγκούση με «πεδίο μάχης» το Κουκάκι

Κόντρα Πέτσα - Ραγκούση με «πεδίο μάχης» το Κουκάκι
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ζήτημα της ασφάλειας παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κέρδισε την επικοινωνιακή μάχη στη χτεσινή αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. Οι εικόνες των καταληψιών που πέταγαν τσιμεντόλιθους στα ΕΚΑΜ, κρίθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο ως αποδεικτικά στοιχεία για την ορθότητα της επιλογής να καταστείλει τις καταλήψεις. Επιπλέον, δεν υπήρξαν καταγγελίες για κακοποιήσεις συλληφθέντων ή ασχέτων με την υπόθεση. Επομένως, δεν είχαμε επανάληψη «φαινομένων Ινδαρέ». Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, η κυβέρνηση επιχείρησε τη ρελάνς, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή απέναντι στην ανομία».

Στην αντίπαλη όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τροποποιεί την πολιτική του. Με αφορμή συγκέντρωση κατοίκων των Εξαρχείων το περασμένο Σάββατο που κατήγγειλαν «προκλητική ανοχή της αστυνομίας σε εγκληματικές συμμορίες», η Κουμουνδούρου δεν καταγγέλλει πλέον τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για αυταρχισμό, αλλά και για ανοχή στην εγκληματικότητα.

Τι δήλωσε ο Πέτσας

Το σχόλιο της κυβέρνησης μετά την επιχείρηση στο Κουκάκι έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και όχι από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Φαίνεται ότι αυτή η επιλογή είχε στόχο:

  1. Να δείξει ότι το θέμα της ασφάλειας είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός το «έχει πάρει πάνω του».
  2. Να στείλει σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι κ. Χρυσοχοΐδης έχει την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου.
  3. Να ορθώσει ασπίδα προστασίας για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος αν και προέρχεται από την Κεντροαριστερά, είναι πια «κόκκινο πανί» για την Αριστερά.

Στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όλοι οι Έλληνες είδαν, άκουσαν και συμπεραίνουν: οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων είναι γεγονός. Το ίδιο και οι δολοφονικές επιθέσεις με χυδαία συνθήματα εναντίον των αστυνομικών […] Όλοι οι Έλληνες είναι δίπλα στα όργανα του νόμου και τους δίνουν συγχαρητήρια. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, ούτε δημοκρατία. Μοναδική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ: λαλίστατος πριν από λίγες εβδομάδες, έπαθε αφωνία σήμερα. Είναι καιρός, αντί να ανέχονται τους εχθρούς του Κράτους Δικαίου, ή ακόμη και να τους υποστηρίζουν, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».

Η απάντηση Ραγκούση

Σε σημερινή δήλωσή του ο τομεάρχης Δημόσιας Τάκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στο πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ μετά την έφοδο του περασμένου Δεκεμβρίου:

«Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων - καταλήψεων στο Κουκάκι».

Επιπλέον, απάντηση στον κ. Πέτσα ως εξής:

«Όσο για τη νεότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι το Σαββατοκύριακο, είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη. Η θέση μας κατά της ανομίας είναι πάγια και δοκιμασμένη στην πράξη και την γνωρίζουν καλά».

Προσέθεσε δε ότι:

«Αντί όμως για τις προβοκατόρικες κυβερνητικές αναφορές, αν θέλουν και τολμούν ας πάνε οι ίδιοι- ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοίδης- να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των Εξαρχείων μετά από 6 μήνες συστηματικής εφαρμογής της πολιτικής τους που, αντί για ασφάλεια, το μόνο που τελικά παράγει είναι θέαμα για τα κανάλια και αύξηση της εγκληματικότητας για τα Εξάρχεια».

Ανταπάντηση

Οι διαξιφισμοί συνεχίστηκαν με νέα δήλωση Πέτσα στην οποία αναφέρεται ότι:

«Το θράσος ξεχειλίζει στη σημερινή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία. Είναι οι ίδιοι που για 4,5 χρόνια ως κυβέρνηση παρατηρούσαν με αδράνεια τις καταλήψεις κατοικιών, πανεπιστημίων και ολόκληρων γειτονιών. Είναι οι ίδιοι που ουδέποτε καταδίκασαν τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και σήμερα, τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μην ψάχνετε για ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ δεν προκύπτει ότι βρέθηκαν αποτυπώματα των παιδιών του Δημήτρη Ινδαρέ στην κατάληψη στο Κουκάκι. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων - καταλήψεων στο Κουκάκι, επί των οδών Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλης 3.

Στην Ματρόζου σε σύνολο 35 πειστηρίων (14 πυροσβεστήρες, κράνη , φορητοί υπολογιστές κ.λπ.) ευρέθησαν μόνον τρία δακτυλικά αποτυπώματα, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν, ενώ το τρίτο ανήκει σε άγνωστο άτομο.

Εξάλλου σε ολόκληρο το διώροφο κτήριο βρέθηκαν μόνον τέσσερα αποτυπώματα τα οποία ταυτοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε 5 φορητούς υπολογιστές υπήρχε μόνον ένα αποτύπωμα σε μία οθόνη και κανένα στα πληκτρολόγια ή στην εξωτερική επιφάνεια! Σε 14 πυροσβεστήρες που είχαν χρησιμοποιηθεί και τελικά εκσφενδονισθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκε ένα μόνον αποτύπωμα!»

Καμία σχέση με την κατάληψη

Ο ίδιος ο Δημήτρης Ινδαρές σε συνέντευξή του στη Μαρία Κατσουνάκη στην Καθημερινή, είπε:

«Από πολύ νωρίς η αστυνομία άρχισε να διαδίδει διάφορα για να συγκαλύψει την αποτυχία της. Αυτό ειδικά δεν υπάρχει ούτε στο κατηγορητήριο. Όπως επίσης εξόφθαλμα ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά μας ήταν στην κατάληψη και έφυγαν από τη μια ταράτσα στην άλλη, ενώ οι άνδρες των EKAM τα καταδίωκαν. Η αλήθεια ειπώθηκε από την αρχή τόσο από εμάς όσο και από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έβλεπαν τα παιδιά στο μπαλκόνι του σπιτιού μας να παρακολουθούν τα γεγονότα. Από την αρχή. Την ώρα που από το κτήριο της κατάληψης έπεφταν τούβλα, μπογιές και πυροσβεστήρες, βρίσκονταν και τα δύο συνεχώς στο μπαλκόνι μας, σε κοινή θέα. Τα βίντεο, οι φωτογραφίες, οι μαρτυρίες ήταν διαθέσιμα από την αρχή. Ενώ από την πλευρά της αστυνομίας κάπου χάθηκε το drone που επόπτευε την επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ