Προανακριτική Novartis: Νέες καταγγελίες Ράικου κατά Παπαγγελόπουλου
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου

Μετά τις «βόμβες» που έριξε για ωμό εκβιασμό και «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος της από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο περιέγραψε ως ενορχηστρωτή της σκευωρίας κατά των δέκα πολιτικών προσώπων, η κ. Ράικου επανέλαβε σήμερα, Τετάρτη, τα περί απαίτησής του για την «κατασκευή» στοιχείων εις βάρος τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς ρωτήθηκε εάν «τη στιγμή που η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου πήγε στο γραφείο της, εκείνη είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα».

Ελένη Ράικου: Όχι τίποτα. Ο Παπαγγελόπουλος είχε απαίτηση για κατασκευή στοιχείων. Απαιτούσε να πάει στη Βουλή ένας φάκελος για πολιτικά πρόσωπα με στοιχεια ομως που όμως δεν υπήρχαν. Γνώριζα πως η Παπαδάκου ήταν η φωνή του στο γραφείο μου. 

Πέτσας: Τα όσα ακούστηκαν από τη Ράικου αποκαλύπτουν τη λειτουργία ενός σκοτεινού παρακράτους

Επέμεινε δε και σήμερα  σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απαιτούσε να κατασκευαστούν στοιχεία και μίλησε για «ενορχηστρωμένο θεσμικά σχέδιο»

«Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο τον ενδιέφερε με καθε τρόπο να στήσει πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να απάντησε σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα για τη δήλωση λέξω από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη κατασκεύασαν μάρτυρες» κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλο σημείο, υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε.

Παπαγγελόπουλος: Αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κ. Ράικου

Σπύρος Λάππας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Πώς σας ζητούσε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσετε στοιχεία για πολιτικούς και τον κ. Βενιζέλο;

Ελένη Ράικου: Όπως τελικά τα κατασκεύασε στη συνέχεια με την κ. Τουλουπάκη.

Σπύρος Λάππας: Πώς δηλαδή;

Ελένη Ράικου: Το πώς ακριβώς δεν το ξέρω γιατί δεν έδωσα εγώ κάποια συνέχεια. Εγώ του είπα οτι δεν κάνω τέτοια. Όπως έγινε μετά και το πέτυχε αυτό με την Τουλουπάκη. Έτσι κατασκεύασαν μάρτυρες.

Σπύρος Λάππας: Εννοείτε ότι μετά οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν;

Ελένη Ράικου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε ο Παπαγγελόπουλος την έρευνα του σκανδάλου και το μετέτρεψαν σε σκευωρία.

Σπύρος Λάππας: Άρα λέτε οτι όλα αυτά είναι σχέδιο Παπαγγελόπουλου;

Ελένη Ράικου: Εννοείται. Και με τις ενέργειές του αυτές το ελληνικό Δημόσιο έχασε πολλά χρήματα.

Ανέφερε μάλιστα, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να μην περαιώσει την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. «Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Δεν ξέρω τι απέγινε η υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής» είπε. 

Θανάσης Πλεύρης: Μας είπατε οτι ο κ.Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ελένη Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θανάσης Πλεύρης: Ηταν ο κ.Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ελένη Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγεόπουλος ήθελε να συγκαλύψει την διευρεύνση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την κ. Ράικου, η έρευνα της μετατράπηκε σε σκευωρία. 

Θανάσης Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ.Τουλουπάκη με τον κ.Παπαγγελόπουλο;

Ελένη Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θανάσης Πλεύρης: Θεωρείτε οτι η κα Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ελένη Ράικου: Εσείς τι νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή του φακέλου στη Βουλή, φέρεται να είπε: 

Θ.Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλέφωνημα με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ελένη Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστθούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κα Τουλουπάκη.

Θανάσης Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ελενη Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε οτι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

Απαντώντας σε ερώτηση του Θανάση Πλεύρη από τη ΝΔ για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, εκείνη φέρεται να απάντησε πως δεν είχε αποκλείσει πολιτικά πρόσωπα απο την έρευνα της.

Όπως μάλιστα, φέρεται να είπε, είχε δει όνομα προσώπου που ταιριάζει με πολιτικού και το οποίο δεν περιλαμβανόταν, στη λίστα των λεγόμενων «δέκα». 

Βασίλης Κεγκέρογλου: Το Κίνημα Αλλαγής κ. Πρόεδρε ζητά να έρθει η λίστα με τους παραλήπτες των 118 εκατομμύριων ευρώ στην Προκαταρκτικη Επιτροπή. Θυμάστε τώρα κυρία Ράικου το όνομα από τους παραλήπτες που είχε τις περισσότερες καταβολές; Θυμάστε το εύρος των ποσών προς γιατρούς ή όποιους άλλους;

Ελένη Ράικου: Ξεκινούσαν από 400 ή 500 € και αυξάνονταν μέχρι τα 1000 € ή και περισσότερα. Σε κάποιους επαναλαμβάνονταν ωστόσο οι καταβολές. Εγώ πάντως όταν έφυγα κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους είπα να μην σταματήσουν ούτε λεπτό την έρευνα. Μετά είδατε τι έγινε. Είδατε πουθενά στοιχεία; Μόνο για τον άνδρα μου και τους πολιτικούς λένε. Το είπα και πριν, η έρευνα μετατράπηκε σε σκευωρία.

Βασίλης Κεγκέρογλου: Σε αυτή τη λίστα είδατε όνομα πολιτικού;

Ελένη Ράικου: Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα έλληνα πολιτικού αλλά μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τί έγινε

Βασίλης Κεγκέρογλου: Το όνομα αυτό ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;

Ελένη Ράικου: Όχι δεν ήταν από τους δέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχει το ίδιο όνομα και επώνυμο με εν ενεργεία πολιτικό, τον Γιάννη Ραγκούση, με καταγωγή από την Πάρο. Το εν λόγω άτομο, ειναι γιατρός και περιλαμβάνεται στην επίμαχη «λίστα» των γιατρών. 

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της φέρεται να είπε ότι «η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης και ο Ζαγοραίος με τη συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ). Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».

Διαβάστε επίσης