ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη

Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν τα πολιτικά κόμματα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη του – άτυπη – αντίδραση για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της πρότασης Σακελλαροπούλου.

Κίνημα Αλλαγής: Την Πέμπτη οι αποφάσεις

Θετικά φαίνεται πως βλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής την εισήγηση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσουν τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει θετική εισήγηση ως προς το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

ΚΚΕ: Δεν κρίνουμε το πρόσωπο

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε την Τετάρτη το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.

«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Θα δώσουμε τη δική μας πρόταση - απάντηση

Αργά την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 υπό τον Γιάνη Βάρουφάκη, μετά το πέρας της οποίας θα δοθεί απάντηση - πρόταση για το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Κομματικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού.

Ελληνική Λύση: Η επιλογή της αποδεικνύει την αριστεροφοβία της ΝΔ

Με δύο αναρτήσεις του στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter, o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ