ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου

ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπέρ της υποψηφιότητας της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής. 

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα πριν από λίγο, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

«Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε:

«Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης».

«Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το Ύπατο Αξίωμα της Πολιτείας θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.

Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.

Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ