ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η μονογραφή του καταστατικού του EastMed

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η μονογραφή του καταστατικού του EastMed
ΙΝΤΙΜΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Για «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου», έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπό μια βασική προϋπόθεση, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Χατζηδάκης.

Επεσήμανε, επίσης, όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.

Με το νέο Καταστατικό, το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ο κ. Χατζηδάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελετή, τόνισε συγκεκριμένα δύο σημεία:

  • Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.
  • Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο».

Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης -υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλα- μίλησε για «έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής.

Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής, προσέθεσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Συμετοχή στο East Med Gas Forum ζητά η Γαλλία

Παράλληλα, η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στο Φόρουμ, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου. Σκοπός του Φόρουμ είναι να αναδειχθεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο, ενώ το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.

Παράλληλα, και οι ΗΠΑ ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Σύνοδο, καθώς ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.

Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ιταλία, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται τέλος, ότι αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας για την επίτευξη των στόχων του East Med Gas Forum, τα μέλη του Οργανισμού χαιρέτισαν την ίδρυση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και πλατφόρμα διαλόγου με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ