ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Βέτο στην ΕΕ εάν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης

Μητσοτάκης: Βέτο στην ΕΕ εάν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης
INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μήνυμα πως αν η γνώμη της Ελλάδας δεν προσμετρηθεί και «δεν της ζητηθεί η άδεια» σε οποιαδήποτε λύση αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, τότε θα θέσει βέτο και δεν θα προχωρήσει σε καμία άλλη συζήτηση, έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την εκεχειρία στη Λιβύη.

«Έστειλα σε όλους του ομολόγους μου επιστολή, με την οποία τους ενημέρωσα για τις ελληνικές θέσεις και για το άκυρο μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με την Λιβύη. Οποιαδήποτε στιγμή τεθεί θέμα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Λιβύη και δεν έχει ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα θέσει βέτο και δεν θα προχωρήσει καμία άλλη συζήτηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική και ερωτηθείςγια το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι σημαντική. Χαρακτήρισε θετική τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να την αμφισβητήσει σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και έθεσε το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μόνο για το θέμα της υφαλοκρυπίδας και την οριοθέτησης των ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε θετικούς ρυθμούς, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3%.

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο από το 2021 να καταργηθεί πλήρως και οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης, τονίζοντας πως ούτως ή άλλως θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από φέτος μαζί με την μείωση άλλων φόρων.

Για την επιλογή Σακελλαροπούλου στη θέση ΠτΔ

«Χαίρομαι που η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Η υποψηφιότητά της συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αλλά δεν πρόκειται για πρόσωπο μη πολιτικό, αφού έχει χειριστεί πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την πλειονότητα των πολιτών. Πιστεύω ότι θα εκπροσωπεί τη χώρα όχι απλά με επάρκεια, αλλά με εξαιρετικές δεξιότητες. Είναι ένας ζεστός άνθρωπος με ευρύ πνεύμα και έχει όλα τα εχέγγυα να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απαντώντας, παράλληλα, στις αιτάσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «διασυρμού του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας», απάντησε:

«Δεν διέσυρα κανέναν θεσμό και σας υπενθυμίζω ότι είχα δικαίωμα να αποφασίσω για το πρόσωπο του ΠτΔ έως τις 13 Φεβρουαρίου. Το έκανα πολύ νωρίτερα και δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί ο κ. Τσίπρας επιμένει σε αυτό».

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο

«Ήταν πολύ καλός Πρόεδρος, ωστόσο εγώ είχα τη δυνατότητα να επιλέξω ένα και μόνο πρόσωπο. Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου το 2015 (σ.σ. γιατί δεν ψήφισα τον κ. Παυλόπουλο) αλλά το 2015 δεν είναι 2020. Σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο, αλλά επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου και πιστεύω πολύ στην απόφασή μου. Δεν την επέλεξα γιατί ήταν απλά γυναίκα, αλλά γιατί είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει εξαιρετικά προσόντα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ο πρώτος πολίτης της χώρας θα είναι γυναίκα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Εάν με ρωτούσατε πριν από έξι μήνες, γνωρίζοντας τώρα τι συμβαίνει, εάν θα καταργούσα το εν λόγω υπουργείο, θα σας έλεγα "όχι"», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «στον τομέα του προσφυγικού δεν είχε την καλύτερη εικόνα αρχικά και για αυτό ξανά επανίδρυσε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής λέγοντας ότι δεν έχει θέμα να παραδεχτεί ότι δεν είχε σωστή εικόνα». «Ουδείς αλάθητος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις δημάρχων και κατοίκων για το θέμα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από τοπικές κοινωνίες, είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας θα προχωρήσει κανονικά με την επέκταση κέντρων στη Μυτιλήνη τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κώ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες, θα ενισχυθούν οικονομικά.

Για πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμό και αξιολόγηση υπουργών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η κυβέρνηση βρίσκεται στον α' γύρο της αξιολόγησης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν επίκειται άμεσα ανασχηματισμός.

«Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου», είπε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Για την ασφάλεια των πολιτών

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχίσει στο ίδιο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι λογικό οι αστυνομικοί να δέχονται 10κιλους τσιμεντόλιθους στην πλάτη τους κατά την πρόσφατη επιχείρηση στο Κουκάκι.

«Δεν έχω την πεποίθηση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις υπερέβαλαν στο έργο τους», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για όλα αυτά που συνέβησαν σε ότι αφορά την επίθεση στους αστυνομικούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ