ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ στη Βουλή για τη Λιβύη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ στη Βουλή για τη Λιβύη
ΙΝΤΙΜΕ

Συνάντηση με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, ωστόσο, προς ώρας, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, ο κ. Χαφτάρ δήλωσε:

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη».



Η συνάντηση με τον Δένδια

Νωρίτερα ο Λίβυος στρατάρχης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ελληνική πλευρά ενθάρρυνε τον στρατάρχη Χαφτάρ να «συμμετάσχει εποικοδομητικά στην διάσκεψη του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας ο στρατάρχης Χαφτάρ «συμφώνησε σε όλες τις ελληνικές παρατηρήσεις».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η παραπάνω θέση του υπουργού αφορά στην εξέταση της πιθανότητας να στείλει η Ελλάδα παρατηρητές στη Λιβύη, εφόσον συμφωνηθεί η ανακωχή.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει, αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι παρούσες συνθήκες είναι αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή της Ελλάδας σαν κάτι το θετικό.

Η Ελλάδα περιμένει από τη Γερμανία, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, να αποτελέσει τον «θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, η οποία εκφράστηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και εκείνη η ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Περιμένουμε λοιπόν σαν ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει και να επιβάλει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένω και από τις άλλες χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία»

Όσον αφορά στον Χαφτάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα των μνημονίων όσον αφορά στην ασφάλεια της περιοχής και αναμένεται να θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα με την οποία θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ