ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε ελληνική συμμετοχή σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη – «Όχι» Patriot σε Σ. Αραβία

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε ελληνική συμμετοχή σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη – «Όχι» Patriot σε Σ. Αραβία
Sebastian Apel/U.S. Department of Defense

Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την «εποικοδομητική» αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής 

Αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θετική σε ελληνική συμμετοχή σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη.

Αυτό βέβαια εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και τη ΕΕ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε ερώτηση μας στον αξιωματούχο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός και στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού σε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η απάντηση ήταν θετική.

Στην προσέγγιση της Κουμουνδούρου μπορεί να ανιχνευτεί μια ορισμένη «δημιουργική ασάφεια» για το ποια πρέπει να είναι η ελληνική στάση αν υπάρξει απόφαση της ΕΕ για αποστολή δύναμης, χωρίς όμως ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ελληνικής συμμετοχής σε ειρηνευτική δύναμη προέκυψε από δήλωση του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Όχι στους Patriot

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει απολύτως αρνητικός σε ενδεχόμενο δανεισμό ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομιλήσαμε, είπε ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η ελληνική συμμετοχή σε ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και άλλο η έμμεση εμπλοκή σε μια πολεμική αναμέτρηση, χωρίς την «ομπρέλα» κάποιου πολυμερούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Πόσο μάλλον όταν είναι ανοιχτό να σταλεί στη Σαουδική Αραβία και το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που τους χειρίζεται.

Για το ζήτημα των Patriot ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας είχε δηλώσει: «Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να ακυρώσει αμέσως κάθε τέτοια σκέψη και κάθε τέτοιο σχέδιο. Η Ελλάδα είναι χώρα που φιλοδοξεί οι διεθνείς παρεμβάσεις της και συμπεριφορές της, να στοχεύουν στην Ειρήνη και στη συνεννόηση και να αποτελούν μέρος όπου χρειάζεται, επίσημων πρωτοβουλιών Διεθνών Οργανισμών στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει. Κατά πάγια πρακτική και στόχευση, τα εθνικά μας συμφέροντα υπηρετούνται μόνο όταν γινόμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του κάθε προβλήματος.»

Από τότε που άρχισαν τα προβλήματα στα στενά του Ορμούζ, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα για να πάρει πιο αποφασιστικά θέση υπέρ της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένης και της πολύ μεγάλης δραστηριοποίησης ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στην περιοχή.

Κριτική για Βερολίνο

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει επίσης να ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Μιλώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε: «Στηλιτεύσαμε την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο πολιτικός διάλογος. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βρεθεί μια λύση. Τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι:

«Μετά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπουμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με δηλώσεις του να κρατά ίσες αποστάσεις, προβαίνοντας μάλιστα και σε νουθεσίες και προς την ελληνική πλευρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ