ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Η ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Live: Η ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε εξέλιξη είναι η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Η ριζοσπαστική και συνάμα συναινετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε εκτός βασικής πολιτικής γραμμής το λεγόμενο παλαιό πολιτικό προσωπικό και κρίνεται ως θετική από το 55% των ερωτηθέντων -σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας- αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία.

Για πρώτη φορά στηρίζεται από τρία κόμματα (το κυβερνητικό και δύο της αντιπολίτευσης), τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής.

Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και δεν θα προηγηθεί συζήτηση.

Δεν περιλαμβάνει «ναι» και «όχι», αλλά οι βουλευτές που θα ακούν το όνομα τους καλούνται να αναφέρουν είτε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, είτε να δηλώσουν «παρών». Αρνητική ψήφος δεν προβλέπεται ως επιλογή. Κατά συνέπεια, όποιοι διαφωνούν, θα πρέπει ή να απέχουν από τη διαδικασία ή να ψηφίσουν «παρών».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφορορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα και στις 13:30 συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Η ορκομωσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, άρα η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Μαρτίου.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ