Πυρ ομαδόν κατά Γεραπετρίτη για τον συσχετισμό μεταξύ απλής αναλογικής και Χίτλερ
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πυρά» δέχεται από την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από συσχετισμό του συστήματος απλής αναλογικής με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. 

Μετά από την πολιτική κόντρα που έλαβε χώρα χθες στη Βουλή, νέα επίθεση εναντίον του κ. Γεραπετρίτη εξαπέλυσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο Γεραπετρίτης είναι καθηγητής πανεπιστημίου και διδάσκει αυτές τις πολιτικές, ιστορικές αθλιότητες;» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha:

«Πρόκειται για αθλιότητα. Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ελπίζω να μη διδάσκει στους νέους νομικούς αυτές τις αθλιότητες που είπε στη Βουλή. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τον κάνει υπουργό. Τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιες απόψεις όπως αυτές του κ. Γεραπετρίτη, όπως διατυπώθηκαν χθες στο ναό της δημοκρατίας… Είπε ότι η απλή αναλογική έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία. Πρόκειται για πολιτικές και ιστορικές αθλιότητες. Δεν ήταν ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος που έφερε τον Β’, δεν ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίση που περάσαμε τη δεκαετία του ’30, δεν ήταν η άνοδος του φασισμού με όλες τις εκφάνσεις της και του αντισημιτισμού, όπως τις υπηρετεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι φασιστικές αηδίες που έλεγε ο κ. Γεωργιάδης δεν διαγράφονται από τη μνήμη μας. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει άμεσα να ανακαλέσει τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, γιατί δεν υπηρετούν ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον κοινοβουλευτισμό, ούτε τη χώρα μας» είπε ο ίδιος.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για «σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες» της απλής αναλογικής και υποστήριξε πως λόγω αυτού «οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε».

Μάλιστα, ανέφερε:

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα. Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης».

Ισχυρίστηκε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία.

Και συνέχισε: «Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο».

«Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο. Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στην τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%» κατέληξε.

Έντονη αντίδραση Τζανακόπουλου

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό ολίσθημα.

«Δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα, αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας πως εντός Βουλής υπάρχει «ελευθερία λόγου» και εξήγησε πως η αναφορά του στον Χίτλερ αφορούσε το ιστορικό και εκλογικό πλαίσιο και ότι τις ευθύνες που έφεραν την άνοδο του ναζισμού.

Στην κόντρα παρενέβη και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος εξαπέλυσε «πυρά» κατά του υπουργού ΕπικρατείαςQ

«Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι αυτή. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία. Το να λέτε κ. Γεραπετρίτη ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο».

«Η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια» επανέλαβε νέου ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ντροπή και μόνο ντροπή» είπε με τη σειρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, σε σχόλιό του στο Twitter.

«Οι δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν ευθύνης της απλής αναλογικής για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία είναι ανιστόρητες και επικίνδυνες. Εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε τον στοιχειώδη σεβασμό στην έννοια της δημοκρατίας, θα τις είχε ανακαλέσει ήδη. Ντροπή και μόνο ντροπή».

Διαβάστε επίσης