ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Πρώτο μου μέλημα είναι ο κόσμος να σώσει τα σπίτια του

Α. Γεωργιάδης: Πρώτο μου μέλημα είναι ο κόσμος να σώσει τα σπίτια του
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε εκτενή αναφορά στους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «Σκοπίμως δεν θέλω να μιλάμε πολύ για τον Πτωχευτικό Κώδικα, που θα ψηφίσουμε περί τις 30 Απριλίου και θα ισχύσει από 1ης Μαΐου και μετά, διότι φοβάμαι ότι πάρα πολύς κόσμος, σκεπτόμενος τι επιλογές θα έχει μετά τις 30 Απριλίου, θα αμελήσει, ενώ μπορεί, να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας. Και το πρώτο μου μέλημα είναι ο κόσμος να σώσει τα σπίτια του. Η αγωνία μου είναι να μπουν όσοι δικαιούνται στην πλατφόρμα πριν από τις 30 Απριλίου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσέθεσε, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, ότι: «Η συζήτηση για τον νέο Πτωχευτικό είναι εν εξελίξει με τους θεσμούς. Οπότε δεν έχουμε ακόμη έτοιμο τελικό σχέδιο νόμου. Σίγουρα θα υπάρξει Πτωχευτικό Δίκαιο με δεύτερη ευκαιρία, κατά το πλαίσιο και το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας. Άρα, θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Για τους ανθρώπους που είναι σε πραγματική αδυναμία, καθώς οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι μικρότερες, θα προσπαθήσουμε, και πιστεύω ότι θα πετύχουμε, να είναι επαρκώς προστατευμένοι. Συνεπώς, το μείζον είναι όσοι αγωνιούν κι έχουν ανασφάλεια για το πώς θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες τα επόμενα χρόνια να μη χάσουν αυτήν την τελευταία ευκαιρία. Πρέπει να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Νέος αναπτυξιακός νόμος

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο: «Σκοπός είναι να μπορέσουμε να κάνουμε πιο απλή τη διαδικασία. Μετρήσαμε ότι για να πάρει μία εταιρία, που υποβάλλει το σχέδιό της στον αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση που δικαιούται χρειάζονταν 7 χρόνια, όταν πρωτοαναλάβαμε. Τώρα, με τις αλλαγές που κάναμε, είμαστε περίπου στα 5,5 χρόνια. Σκοπός μας είναι να το φτάσουμε στα 3 χρόνια. Άρα μελετάμε βήματα που θα κάνουν γρήγορη τη διαδικασία. Πιστεύω μέχρι τον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι. Επίσης, έχουμε σκέψεις για το πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αναπτυξιακά σχέδια του παρελθόντος τα οποία έχουν κολλήσει για πάρα πολλά χρόνια».

Οι επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα γίνουν μέσα στο 2020, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι: «Το 2020 θα είναι μία χρονιά που θα έχουμε πολλές αφετηρίες, παρά τις αναποδιές. Η Κασσιόπη, για παράδειγμα θα είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και μήνες. Εμείς έχουμε τελειώσει όλη τη δουλειά και έχουμε κολλήσει στη μη ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βόρειας Κέρκυρας μίας τυπικής υψομετρικής μελέτης, τελείως αδιάφορης για την ουσία του έργου, μόνο και μόνο διότι εκεί υπάρχουν οι γνωστές τοπικές αντιδράσεις από ορισμένους επειδή δεν θέλουν να το προχωρήσουν. […]Το Ελληνικό και η Αφάντου έχουν μπει σε έναν τελικό δρόμο, βγήκε το Προεδρικό Διάταγμα για την Elounda Hills, ξεκίνησαν τα έργα στην Kilada Hills. Θα έχουμε την έναρξη μεγάλου έργου με φωτοβολταϊκά στην Ανατολική Κρήτη. Θα γίνουν ταυτόχρονα πολλά έργα. Γι’ αυτό και είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε θέσει, εκτός αν πέσουμε σε κάποια μεγάλη παγκόσμια κρίση».

Ανοιχτά την Κυριακή

Αναφορικά με το αίτημα των εμπόρων για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει με μεγάλη υπευθυνότητα. Επέμεινε, όμως, στον ορθότητα της απόφασής του να ανοίγουν 32 Κυριακές το χρόνο τα άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό ΜcArthour Glen και το εμπορικό κέντρο Smart Park. «Εκεί είχαμε και ένα οξύμωρο, το ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο να εξαιρείται των 32 Κυριακών και τα άλλα που είναι σχεδόν απέναντι να μην εξαιρούνται. Αυτό δημιουργούσε, τοπικά, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι επενδυτές οι οποίοι είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα και στη δική τους κυβέρνηση γι’ αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταντο και εμείς έχουμε ευθύνη ως κυβέρνηση να παρέχουμε ίσους κανόνες ανταγωνισμού προς όλους. Το ξεκαθαρίζω, πάντως, δεν έχουμε θέσει ζήτημα, γενικά, αλλαγής του νόμου για τις Κυριακές. Και ούτε πρόκειται να τεθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ