ΠΟΛΙΤΙΚΗ

75 χρόνια από το Άουσβιτς: Στις εκδηλώσεις μνήμης ο Μητσοτάκης

75 χρόνια από το Άουσβιτς: Στις εκδηλώσεις μνήμης ο Μητσοτάκης
AP Photo/Andrew Medichini

Μήνυμα κατά της ανόδου του αντισημιτισμού στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή παρουσία του στην εκδήλωση μνήμης για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Η τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία από τον Κόκκινο Στρατό θα ξεκινήσει το μεσημέρι (16:30 ώρα Ελλάδας) και ανάμεσα στους παρευρισκόμενους θα είναι ο 95χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος Μοσέ Αελιών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Στην ετήσια τελετή θα εκπροσωπηθούν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις, ενώ θα παρευρεθούν 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Νίκος Δένδιας: Να μην ξεχάσουμε

Την ανάγκη να μην ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας από τους Ναζί, όπως και τα εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ποτέ ξανά!», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι 55.000 Έλληνες του Άουσβιτς

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Μνήμης Άουσβιτς από την Ελλάδα εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο γύρω στους 55.000 Εβραίους. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη εθνική ομάδα μετά τους Εβραίους από την Ουγγαρία (430.000), την Πολωνία (300.000), τη Γαλλία (69.000) και την Ολλανδία (60.000). Την τύχη των Ελλήνων στο στρατόπεδο εξόντωσης τεκμηριώνει από το 2019 μόνιμη έκθεση στο Μουσείο του Άουσβιτς. Τη χρηματοδότηση της είχε αναλάβει η ελληνική βουλή.

Ο εκτοπισμός των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς αλλά και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1943 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1944. Σύμφωνα την Deutsche Welle, η οποία επικαλείται πρόσφατα στοιχεία της ιστορικής έρευνας συνολικά, 58.886 Εβραίοι της Ελλάδας από έναν προπολεμικό πληθυσμό 71.611 ψυχών, βρήκαν το θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης Άουσβιτς και Τρεμπλίνκα όπως και αλλού. Ο μεγαλύτερος αριθμός των δολοφονηθέντων Ελλήνων Εβραίων κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τη λήξη του πολέμου είχαν εξοντωθεί γύρω στα 45.000 πρώην κάτοικοι της πόλης, δηλαδή σχεδόν το 97% του εβραϊκού πληθυσμού.

Τα ¾ των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Μπίρκεναου (Άουσβιτς ΙΙ) αμέσως μετά την άφιξη τους. Με το ξεκλείδωμα της πόρτας των βαγονιών στη «ράμπα του θανάτου» ξεκινούσε ο διαχωρισμός των νεοφερμένων σε δύο ομάδες. Γιατρός του στρατοπέδου ή αξιωματικός των SS προχωρούσε στη διαβόητη «επιλογή». Ένα νεύμα του δαχτύλου τους προς τα αριστερά οδηγούσε ανήμπορους, ηλικιωμένους, γυναίκες με παιδιά κατ’ ευθείαν στους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια και ένα νεύμα προς τα δεξιά τους νεότερους και υγιείς στο στρατόπεδο για καταναγκαστική εργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ