ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για το ποδόσφαιρο: Μήνυμα κομματικής πειθαρχίας από το Μαξίμου

Τροπολογία για το ποδόσφαιρο: Μήνυμα κομματικής πειθαρχίας από το Μαξίμου
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το μήνυμα ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε διαφοροποίηση από την κυβερνητική γραμμή για την τροπολογία για τον μη υποβιβασμό των ομάδων στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενεςδιαρροές από βουλευτές της Βορείου Ελλάδος αλλά και όσων εκλέγονται στην περιφέρεια του Πειραιά.

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση είναι «υπεράνω ομάδων» και κάνει «πολιτικές, κοινωνικές και όχι οπαδικές επιλογές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε νωρίτερα πως η κυβέρνηση δεν διαβλέπει κάποιο πρόβλημα με την ονομαστική ψηφοφορία.

«Κάποιες απουσίες είναι δικαιολογημένες, αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα» είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «το θέμα του ποδόσφαιρου είναι ένα δύσκολο θέμα διότι απευθύνεται κυρίως στο θυμικό» προσθέτοντας πως «αυτό που έχει σημασία αυτή την στιγμή με την νομοθετική πρωτοβουλία που είναι στην Βουλή και ψηφίζεται σήμερα είναι να διαφυλαχθεί η ενότητα και να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση. Οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που θα δείτε στο επόμενο διάστημα σχετίζονται συνολικά με το θέμα του ποδοσφαίρου και της διαχείρισης του επομένως θα ήθελα να διαφυλαχθώ σε σχέση με αυτά που θα δείτε στο ποδόσφαιρο τα οποία δεν σχετίζονται με ποινές μόνο αλλά με ολόκληρη οργάνωση».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη στάση των άλλων κομμάτων, είπε πως ορισμένοι επέλεξαν να βγάλουν το χέρι τους από τη φωτιά.

«(…) πολλά κόμματα ζήτησαν να απέχουν από την ψηφοφορία άρα δεν έχουν θέση και στα δύσκολα επιλέγουν να είναι έξω από το κάδρο ενώ επεσήμανε πως «όντως καταλαβαίνουμε την συναισθηματική φόρτιση σε Θεσσαλονίκη – Πειραιά» τόνισε ο ίδιος.

Κυβερνητικοί κύκλοι έχουν δώσει το «στίγμα» της πολιτικής γραμμής που θα ακολουθηθεί από χθες.

«Oι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του τού γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφήσει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά» έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές.

Και συμπλήρωναν:

«Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Εκφράζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κοινωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία σχετικά με τις τιμωρίες των ομάδων ποδοσφαίρου, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις στην αναμένεται να ψηφιστεί στις 13:00 με ονομαστική ψηφοφορία.

Η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα:

"Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση µετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Σε συµμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθληµα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των µετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77A στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αµφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθµίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειµένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόµενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο".

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας.

H απόφαση της ΕΕΑ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε χθες, Δευτέρα, την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και εισηγήθηκε την αποβολή τους από το πρωτάθλημα.

Η εισήγηση «βόμβα» κρίθηκε με ψήφους 3-2 και σύμφωνα με αυτήν, αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του δικέφαλου για την υπόθεσης πολυιδιοκτησίας και των ακριτών για το μετοχολόγιο της.

Διαγραφή Ζαγοράκη

Η εισήγηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικότερη την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εισήγηση «εξοργιστική» και προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη ΝΔ σε περίπτωση που, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ».

Τελικώς, ο κ. Ζαγοράκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ