ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: 17% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – 83% ενάντια σε πρόωρες εκλογές

Δημοσκόπηση: 17% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – 83% ενάντια σε πρόωρες εκλογές
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρίας Opinion Poll.

Και αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Δεκαεφτά μονάδες χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψαλίδα παραμένει πολύ μεγάλη, στις 17 μονάδες, παρά το ότι το ποσοστό της ΝΔ υποχωρεί.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

  • ΝΔ 38.3 % ( 40.5% τον Νοέμβριο)
  • ΣΥΡΙΖΑ 21.3% (23%)
  • Κίνημα Αλλαγής 5% (5.3%)
  • Κ.Κ.Ε 6% (5.1%)
  • Ελληνική Λύση 4.3% (4.5%)
  • ΜΕΡΑ 25 7% (3%)

Το 46,2% θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 20% τον Αλέξη Τσίπρα και το 28,6% κανέναν από τους δύο.

Η σειρά της δημοτικότητας των υπουργών έχει ως εξής: Ν. Δένδιας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χ. Σταικούρας, Κ. Χατζιδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Γ. Βρούτσης, Ν. Κεραμέως και Γ. Γεραπετρίτης.

Συντριπτικό «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ασφαλώς θα πρέπει να προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο το συντριπτικό «όχι» των ερωτηθέντων στην ερώτηση για τις πρόωρες εκλογές. Ένα εντυπωσιακό 83% ζητάει από την κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της. Μόλις το 11,3% θέλει πρόωρες εκλογές και το 5,8% δεν έχει άποψη.

Η έρευνα της Opinion Poll επιβεβαιώνει ότι το πιο μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Το 78,9% δεν είναι ικανοποιημένο με τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα. Μόνο ένα 18.2% (έναντι 27,4% τον Νοέμβριο) εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ 79.3% θεωρεί λάθος την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το 59,6% βρίσκει σωστή την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και το 54,5% θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο. Πάντως για την απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο η μεγάλη πλειονότητα (και 63,2%) πιστεύει ότι ευθύνεται η Μέρκελ κατά κύριο λόγια και όχι η κυβέρνηση (22,9%).

Το 74,6% θεωρεί θετική την αντιμετώπιση των καταλήψεων από την κυβέρνηση και το 60,5 εγκρίνει την οικονομική πολιτική της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ