ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική και επενδυτική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας

Στρατηγική και επενδυτική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.

Πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις τους. Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη βάση της κοινής οπτικής γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αναμένεται να καθοριστούν κοινές ενέργειες, όπως για παράδειγμα κοινές ασκήσεις, στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, «οι επαφές είναι πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και εκείνη ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών.

Έγινε επίσης μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση:

«Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Συναντίληψη για τη ρευστή κατάσταση στη Λιβύη

Υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή, ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης.

Η Γαλλία έχει αντίληψη των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών, με το Παρίσι να θεωρεί ότι η Άγκυρα παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Σημαντική ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον CEO της Total, Patrick Pouyanné, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Total. Η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η γαλλική εταιρεία έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας, ενώ συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα δύο υπουργεία Άμυνας, σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεχνική συζήτηση και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωστή είναι η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Γαλλική στήριξη στο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης στο να διεκδικήσει η Ελλάδα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Αθήνα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Παρίσι αναμένεται να είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

Για την ώρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει το σε ποιο Eurogroup θα τεθεί το σχετικό αίτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου. Ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται.

Αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για «έναν καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα» και έκφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα «τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα».

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, συζητήθηκε η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «can do attitude», καθώς οι ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα πρότζεκτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας.

Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση του MEDEF (French Business Confederation) να οργανώσει σύντομα επίσκεψη Γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ