ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων στο Αιγαίο ετοιμάζει η κυβέρνηση

Προσφυγικό: Πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων στο Αιγαίο ετοιμάζει η κυβέρνηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών σε μία προσομοίωση των πλωτών φραγμάτων για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσομοίωση θα γίνει στη θάλασσα κοντά στην Αττική για να διαπιστωθεί εάν έχει αποτέλεσμα, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια ο συνολικός σχεδιασμός για θαλάσσια φράγματα στο Αιγαίο.

Μάλιστα, κρίνεται ότι ο συνολικός σχεδιασμός θα ξεπεράσει το αρχικό πλάνο των 2.700 μέτρων, κόστους 500.000 ευρώ, που προβλέπει ο διαγωνισμός της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, ο οποίος ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός, συγκεκριμένα, προβλέπει την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη:

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.

Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφορές Παναγιωτόπουλου - Πέτσα για τα πλωτά φράγματα

Την εφαρμογή των πλωτών εμποδίων στο Αιγαίο με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επιβεβαίωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε.

Στα πλωτά φράγματα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε ότι θα γίνει δοκιμή τους σε ορισμένα σημεία.

Έμφαση στην πρόληψη

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση».

Κινητικότητα στο Δημόσιο

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ με τρεις άξονες:

Κινητικότητα, επιλογή θέσεων ευθύνης και πειθαρχικά συμβούλια. Όπως αναφέρθηκε «υπάρχει ζήτημα να γίνεται πιο γρήγορα η κινητικότητα και να είναι περισσότερο καθολική» και για αυτό «καθιερώνεται κύκλος 4 μηνών για την ολοκλήρωση κινητικότητας και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει πιο καθολική».

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή θέσεων ευθύνης, στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο να αναβαθμιστούν τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται η επιλογή, η εμπειρία και η δομημένη συνέντευξη.

Για τα πειθαρχικά συμβούλια, σκοπός είναι να εναρμονιστεί το πλαίσιο των ΟΤΑ με το υφιστάμενο στην κεντρική διοίκηση.

Συγχαρητήρια σε Χρυσοχοΐδη – Σταϊκούρα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις σημερινές συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την έξοδο στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ