ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό Oruc Reis - Τι εκτιμούν κυβερνητικές πηγές

Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό Oruc Reis -  Τι εκτιμούν κυβερνητικές πηγές
EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT

Υπό «στενή παρακολούθηση» από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς ωστόσο να έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πορεία του τουρκικού πλοίου συνιστώντας ψυχραιμία και σύνεση, ενώ στο σημείο έσπευσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ώστε να υπάρξει πλήρη εικόνα της «αβλαβούς διέλευσης» του τουρκικού πλοίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική φρεγάτα έχει ήδη στείλει το μήνυμα στο τουρκικό ερευνητικό ότι πλέει παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πρέπει να αποχωρήσει, χωρίς να λαμβάνει απάντηση από το τουρκικό πλοίο, μια πρακτική συνήθης από την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό «Oruc Reis» εισήλθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έκτοτε παραμένει σχεδόν ακίνητο περίπου 200 χλμ νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο CNN Greece εκτίμησε ότι για την είσοδο του πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Άλλες πηγές ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η παράνομη είσοδος του τουρκικού πλοίου να έχει στόχο να εξετάσει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς και να εντάσσεται στο πλαίσιο των εντεινόμενων προκλητικών ενεργειών από τουρκικής πλευράς.

Αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό σκάφος έχει ήδη «ρίξει» καλώδια, προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί άλλες προκλητικές ενέργειες, πέραν της ίδιας της παρουσίας του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά, όμως, κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ερωτηθείς αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το «Oruc Reis». Ωστόσο κοντά στο ερευνητικό πλοίο έχει κοντά του δύο πλοία υποστήριξης.

Ανήμερα των Ιμίων

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν γίνεται σε μία τυχαία ημέρα, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ