ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος και Α/ΓΕΕΘΑ για το Oruc Reis

Στο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος και Α/ΓΕΕΘΑ για το Oruc Reis

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωσαν εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για τις εξελίξεις γύρω από το Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακολουθεί πλέον πορεία ανατολικά, εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έχει φύγει από την περιοχή στην οποία βρισκόταν από νωρίς.

Το πλοίο παρακολουθείται από την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς».

Διαβάστε επίσης:

Από τις 14 Ιανουαρίου η τουρκική navtex για το Oruc Reis

Παρακολουθεί με ψυχραιμία η Αθήνα

Το τουρκικό «Oruc Reis» εισήλθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκινείτο με σχεδόν μηδενική ταχύτητα περίπου 130 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πορεία του τουρκικού πλοίου συνιστώντας ψυχραιμία και σύνεση, ενώ στο σημείο έσπευσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ώστε να υπάρξει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική φρεγάτα έστειλε το μήνυμα στο τουρκικό ερευνητικό ότι πλέει παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πρέπει να αποχωρήσει, χωρίς να λαμβάνει απάντηση από το τουρκικό πλοίο, μια πρακτική συνήθης από την τουρκική πλευρά.

Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο CNN Greece επιβεβαίωσε την είσοδο του πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού» επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ