ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου για το Oruc Reis

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου για το Oruc Reis

Τη στιχομυθία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μίλησε για το περιστατικό και τις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν κατά τη διάρκεια του πολύωρου «θρίλερ».

Κατά την κοπή της καθιερωμένης πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε πως από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό.

Ο διάλογος

-Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.
-Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία (πρωινός διάλογος).

Μετά από λίγες ώρες:

- Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε;
- Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.
- Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ;
- Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα



«Η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα»

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν άμεση από το βράδυ της Πέμπτης όταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός.

«Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Oruc Reis, ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16, της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο υπουργός.

«Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» επισήμανε.

Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα, καθώς περίμενε κάποια προκλητική ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας:

«Για να είναι η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντες έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Και παρότι το Oruc Reis μπήκε, όπως είπε ο υπουργός, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω της κακοκαιρίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό πλοίο να επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

«Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή απ' το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μην διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές, από την άλλη η ανταπόκριση μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας» σημείωσε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η Αθήνα διαθέτει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει σε ανάλογο περιστατικό εφόσον απαιτηθεί.

«Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην παρουσία των γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ελληνογαλλικής συνεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ