ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Το νέο πτωχευτικό θα έχει μέριμνα για τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους

Πέτσας: Το νέο πτωχευτικό θα έχει μέριμνα για τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Το νέο πτωχευτικό θα έχει μέριμνα για όσους πραγματικά δεν είναι σε οικονομική θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους»: αυτό απάντησε σε ερώτημα του CNN Greece o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως θα πρέπει όσοι επιθυμούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τέλος Απριλίου.

Ξεκαθάρισε δε, πως δεύτερη ευκαιρία από τον Μάιο θα δίνεται μόνο στους ευάλωτους.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα που πλέον δεν είναι το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει δώσει στα τραπεζικά στελέχη τη δυνατότητα να ρυθμίζουν δάνεια χωρίς να κινδυνεύουν να διωχθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα».

«Αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την πρώτη κατοικία, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης.

«Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα. Για να προστατευθεί. Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς. Έτσι, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» είπε ο κ. Πέτσας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, και συνέχισε:

«Με όλες μας τις πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Έχουμε ήδη αναπτύξει στοχευμένες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η πάγια ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων. Επιπλέον, το σχέδιο “Ηρακλής” έχει στόχο να φύγουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα. Είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία».

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ο Λευτέρης Αυγενάκης χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο ίδιος, δεν συνόδευσε τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στην Ελβετία διότι βρέθηκε στο «κάδρο» μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ομάδων.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Αυγενάκη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή με στόχο να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Από χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Ελβετία, για συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της ΟΥΕΦΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία, για την ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου» ανέφερε, και συνέχισε:

«Συνιστά θετικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ κ. Α. Κέφεριν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού και το αμέσως προσεχές διάστημα θα βρίσκεται στην Αθήνα για αυτό το σκοπό. Επίσης θετική είναι και η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής της ΦΙΦΑ κ. Τ. Ινφαντίνο. Σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του κ. Γεραπετρίτη με στελέχη της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ για τα θέματα χειραγώγησης αγώνων και αντιμετώπισης της βίας».

Κατάλογος επενδύσεων

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως ο πρωθυπουργός παρέδωσε κατάλογο με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια.

Επίσης αποκάλυψε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χάρης Θεοχάρης θα μεταβούν στη χώρα για να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

«Δεν είμαστε στη φάση της πρόσκλησης και της αναμονής αλλά στην ώρα συγκεκριμένων αποφάσεων για επενδύσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας τόνισε πως τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια «αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών».

«Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, και συμπλήρωσε:

«Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών μας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου. Επίσης, προχωράμε σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες. Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

«Στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο. Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση ενός νέου, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο να βασίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης και να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των κρατών-μελών. Οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι σε εξέλιξη στο δρόμο για ένα “Δουβλίνο IV”. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία που προβλέπει τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα (EASO), τον διπλασιασμό του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, από τα 500 άτομα στα 1.000, και στην αύξηση κατά 30% της χρηματοδότησης, που για το 2020 θα ανέλθει στα 36 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ