ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για την «εκρηκτική» κατάσταση στη Μυτιλήνη

Κόντρα στη Βουλή για την «εκρηκτική» κατάσταση στη Μυτιλήνη
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η εκρηκτική κατάσταση στη Μυτιλήνη και τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το β' εξάμηνο του 2019 πέρασαν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συνελλήφθησαν 55.609 αλλοδαποί.

Στη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της υπουργικής τροπολογίας που επιχειρεί -μεταξύ άλλων- να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία των ΜΚΟ, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στη Μόρια και επεσήμανε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τα επεισόδια να είναι υποκινούμενα.

Ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πιάσει το στόχο που έθεσε ως προς τις επιστροφές και επεσήμανε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των ροών και δεύτερη. η στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

«Υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, δεν πιάσαμε την ταχύτητα που θέλαμε στη διαδικασία των επιστροφών, το αναγνωρίζω», είπε για να διευκρινίσει πως στόχος είναι οι 200 επιστροφές ανά εβδομάδα. Προανήγγειλε ακόμη, τη θέσπιση Ειδικού Γραμματέα που θα εποπτεύει αποτελεσματικά το Μητρώο με την καταγραφή των ΜΚΟ.

«Προφανώς υπήρξε υποκίνηση από την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβιούν, αυτό τους υποκίνησε», σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για ακροδεξιά ρητορική που πυροδότησε ακραίες καταστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το πρόβλημα το δημιούργησε η ακροδεξιά σας πολιτική. Σας καθιστούμε υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Να κηρυχθεί το Βόρειο Αιγαίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος. "Ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης σήμερα είπε: «ήχησαν οι καμπάνες στο νησί πρώτη φορά με την κατοχή – η σύγκρουση που κάποιοι ζητούσαν στο νησί είναι αναπόφευκτη και θα είναι σκληρή». Εγώ δεν θα άφηνα τους Έλληνες στο έλεος κάθε Πακιστανού. Να έχουν όπλα. Να φυλάνε τα σύνορα να είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι γι’ αυτά που έρχονται που δεν τα φαντάζεστε. Γιατί αυτοί που ήρθαν στον τόπο μας δεν είναι μόνο οι γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά είναι και οι άλλοι που δεν τους ξέρετε. Είναι οι πράκτορες. Είναι οι τζιχαντιστές. Και ξέρετε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν τζιχαντιστές", είπε και πρόσθεσε: "Κόψτε τα επιδόματα. Να κακοπερνούν κι αυτοί όπως κακοπερνούν οι Έλληνες. Επειδή είστε και φιλάνθρωποι όμως να σας πω αυτό που έλεγε ο Χριστός. Έλεγε ότι όποιος έχει δυο χιτώνες να δίνει τον έναν. Η Ελλάδα όμως δεν έχει δυο χιτώνες. Έχει πτωχεύσει".

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για τους συλληφθέντες στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές το β΄ εξάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνελήφθησαν, για παράνομη είσοδο 22.591 υπηκοότητας Αφγανιστάν, 14.742 συριακής υπηκοότητας, 4.244 τουρκικής, 2.553 ιρακινής, 2.180 υπηκοότητας Σομαλίας, 2.065 παλαιστινιακής, 1.827 Λαϊκής Δημοκρατίας Κογκό (πρώην Ζαϊρ), 1.417 ιρανικής, 660 Κογκό, 582 Καμερούν και 2.748 αλλοδαποί με λοιπές υπηκοότητες. Συνολικά, 55.609.

Εξ αυτών, οι 22.184 συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη, οι 2.633 στην περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνομίας Α΄ Δωδεκανήσου, οι 4.761 στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, οι 7.508 στη Β΄Δωδεκανήσου, οι 3.777 στην περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Ορεστιάδας, οι 8.115 στη Σάμο και οι 6.601 στη Χίο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου στην έγγραφη απάντησή του προς τον Γιώργο Καμίνη του ΚΙΝΑΛ που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, αναφέρει πως στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, από 9.7.2019 μέχρι 20.01.2020, έχει γίνει η επανεισδοχή στην Τουρκία 141 υπηκόων τρίτων χωρών και 28 Τούρκων υπηκόων αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ