ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλυψη Σκουρλέτη – Επιχείρηση εξωστρέφειας Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλυψη Σκουρλέτη – Επιχείρηση εξωστρέφειας Τσίπρα
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε μια σοβαρή προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ «προεδρικών» και «ενιαίας αντιπολίτευσης».

Η συζήτηση για τα εσωκομματικά κράτησε δύο ώρες και κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Τα κλίμα διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος:

  • Αποστασιοποιήθηκε από πρόσφατα «πολεμικά» δημοσιεύματα για τα εσωκομματικά.
  • Έδωσε πολιτική κάλυψη στον Πάνο Σκουρλέτη –είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών.
  • Έκανε έκκληση για εξωστρέφεια κι ενδυνάμωση της αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις του, χωρίς όμως έντονες αντιπαραθέσεις,

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αποτυπώθηκε η προσπάθεια χαμηλώματος των τόνων. Επίσης, δόθηκε και δημόσια η κάλυψη στον Πάνο Σκουρλέτη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του Κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του Προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την Οργανωτική του ανασυγκρότηση. [..] Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων».

Οι αιτίες

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει πέντε βασικές αιτίες:

  1. Το κλίμα της εσωκομματικής σύγκρουσης δεν «περνάει» στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το «βρείτε τα για να πέσει η Δεξιά» είναι κάτι που ακούει συχνά ο κ. Τσίπρας στις περιοδείες του.
  2. Οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα εμφανή σημάδια φθοράς της κυβέρνησης Η συνεχιζόμενη εσωστρέφεια αποτελεί βασική αιτία για την κακή πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  3. Οι επί της ουσίας πολιτικές διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες.
  4. Τα «πολεμικά» δημοσιεύματα έφεραν τον αντίθετο αποτέλεσμα, αφού χρησιμοποιήθηκαν από την ενιαία αντιπολίτευση ως τεκμήρια «παρεμβάσεων της διαπλοκής». Όπως είπε στέλεχος των προεδρικών, «τα δημοσιεύματα έκαναν μάγκα τον Σκουρλέτη».
  5. Κυκλοφόρησαν κείμενα κριτικής από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υπογράφηκαν και από μέλη φίλα προσκείμενα στους «προεδρικούς». Επίσης, είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα οι «κριτικές» τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών όπως οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα επίδικα

Η προσπάθεια χαμηλώματος των τόνων αρχίζει να καταγράφεται και στη συζήτηση για τα επίδικα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Σε ό,τι αφορά τους αριστίνδην σύνεδρους, την εκπροσώπηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και την ποσόστωση των νέων μελών, έχει σημειωθεί πραγματική σύγκλιση. Η διαφωνία παραμένει στο ζήτημα της αλλαγής του ονόματος, δηλαδή της προσθήκης ενός συμπληρώματος στο «ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, δεν έχει διαφύγει της προσοχής των προσεκτικών παρατηρητών ότι κορυφαία στελέχη της ενιαίας αντιπολίτευσης δεν εκφράζουν διαφωνία με αυτή καθαυτή την προσθήκη, αλλά με τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος τις παραμονές του συνεδρίου. Ενδεχομένως, η αποτύπωση στον τίτλο της «οικολογικής διάστασης» του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να διευκολύνει τις συγκλίσεις.

Σε κάθε περίπτωση η αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα για να συνεχιστούν οι εσωκομματικές διεργασίες. Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ την Παρασκευή συγκαλείται εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση θα παραδοθεί κατά πάσα πιθανότητα το 80σέλιδο κείμενο για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Εξωστρέφεια

Το μήνυμα της εξωστρέφειας θέλησε να το στείλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δήλωση σχετικά με την πρόταση νόμου αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναμένονται ανάλογες πρωτοβουλίες για την πρώτη κατοικία και τη δημόσια Υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ