ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Η Γεννηματά στα χνάρια του… Κουτσούμπα

Ασφαλιστικό: Η Γεννηματά στα χνάρια του… Κουτσούμπα
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε την αντιπολιτευτική τακτική των υψηλών τόνων.

Η νέα επίθεση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ εναντίον της κυβέρνησης εκδηλώθηκε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, η κ. Γεννηματά απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο του κ. Βρούτση και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει. Είναι χαρακτηριστικό της νέας τακτικής της Χαριλάου Τρικούπη το ότι η κ. Γεννηματά δεν «βλέπει» παρά ελάχιστα θετικά στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση.

Νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση

Η κ Γεννηματά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αποστρέφεται το διάλογο, αφού «διαμόρφωσε τη θέση της πίσω από κλειστές πόρτες, περιορίστηκε σε αποσπασματικές ανακοινώσεις του υπουργού σε κατ’ επιλογήν μέσα ενημέρωσης».

Υποστήριξε ότι νέος νόμος δεν καταργεί τον Νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αποτελεί μακιγιάζ του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

«Ο Νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ζει και βασιλεύει, έστω και με μερικές σωστές καθ΄υπόδειξη του Συμβουλίου Επικρατείας ρυθμίσεις. Είναι μακιγιάζ της ΝΔ στο Νόμο Κατρούγκαλου. Μπορούμε να τον λέμε από σήμερα «Νόμο Κατρούγκαλου Βρούτση». Με απόλυτη συνέπεια δηλώνουμε λοιπόν ότι όπως καταψηφίσαμε τον Νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και το νόμο της κοινοπραξίας. Όπως είχα δηλώσει σε ανάλογη εκδήλωση εδώ στη Βουλή, ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται.»

Τον χαρακτηρισμό «Νόμος Καυτρούγκαλου-Βρούτση» τον είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι επικουρικές συντάξεις

Η κ. Γεννηματά έκανε εκτενείς αναφορές στα προβλήματα και τις αδικίες του νέου νόμου. Βασικό πρόβλημα θεωρεί τη διάταξη για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Κατά την κ. Γεννηματά, η διάταξη εξαφανίζει την προοπτική ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης και ειδικά των Επαγγελματικών ταμείων, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του Κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Οι αδικίες

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι με το νέο νόμο:

  • Απομακρύνεται η προοπτική καταβολής κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
  • Αφαιρούνται μέρος από τα 972 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το επίδομα των συνταξιούχων, ώστε να καλυφθεί με αυτά η υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επικουρικές συντάξεις (375 εκ. ευρώ) και την αναπροσαρμογή των συντελεστών στις κύριες συντάξεις.
  • Οι μικρές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν από 31-40 χρόνια ασφάλισης, ωφελούν πολύ λίγους, ιδιαίτερα όταν και αυτές ακόμα οι μικρές αυξήσεις συμψηφίζονται με τις λεγόμενες προσωπικές διαφορές για τους παλιούς συνταξιούχους.
  • Απουσιάζει κάθε μέριμνα για την επαναφορά του ΕΚΑΣ ως κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.
  • Δεν αποκαθίσταται η μεγάλη απώλεια στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.
  • Διατηρούνται πλήρως οι αδικίες για τις συντάξεις των ομογενών μας από την Αλβανία και τον Πόντο.
  • Η διαφημιζόμενη μείωση των εισφορών αφορά κυρίως αυτές των εργοδοτών-εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή αφήνει λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες , ενώ είναι θετική η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα, είναι αρνητικό ότι υπάρχει μόνο μία υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία.
  • Είναι ιδιαίτερα άδικη ρύθμιση είναι αυτή που προβλέπει την οριζόντια περικοπή του 30% της σύνταξης (πλην συντάξεων ΟΓΑ) για αγροτικά εισοδήματα ακόμη και ενός (1) ευρώ.

Τέλος, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι:

  • Στις 31/12/2018 οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 102.900 και οι εκκρεμείς επικουρικές 87.697.
  • Στις 31/12/2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 151.495 δηλαδή κατά 50% αυξημένες και οι εκκρεμείς επικουρικές 91.108.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ