ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η Κομισιόν σας διαψεύδει για την πορεία της οικονομίας

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η Κομισιόν σας διαψεύδει για την πορεία της οικονομίας
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για άσκηση πολιτικής που στην πραγματικότητα απορρυθμίζει την αγορά εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά θέματα.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:

«Η Κομισιόν διαψεύδει τους προεκλογικούς σας ισχυρισμούς περί ανάπτυξης 4% ακόμα και τους ισχυρισμούς σας για τον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,8%. Σας προσγειώνουν στην ανάπτυξη του 2,4% αντί 2,8% και το χειρότερο είναι ότι προβλέπει ότι το 2021 η ανάπτυξη θα υποχωρήσει το 2%».

«Όχι στο 4% όπως εσείς προεκλογικά ισχυριζόσασταν ότι μπορεί να φέρετε μέσα από μία πολιτική που στην πραγματικότητα απορυθμίζει», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Διότι ο βασικός πυρήνας των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεών σας είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας και από τη στασιμότητα των μισθών ή και τη μείωση των μισθών. Αυτή είναι η βασική μας πολιτική και ιδεολογική διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον χωρίς μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των μισθών, χωρίς την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο επίσης για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να καταλήξει:

«Παρά τις μεγαλοστομίες σας για την ανάπτυξη που ήρθε, η αγορά στενάζει. Πηγαίνετε να μιλήσετε μαζί τους».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με το ζήτημα του κατώτατου μισθού, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μία ξεκάθαρη θέση.

«Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια προχωρήσαμε τη διαδικασία, με πολιτική βούληση. Καμία διάλυση δεν είδαμε στην οικονομία, όπως λέγατε, από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μας λέγατε ότι θα αυξήσετε κατά 8% τους μισθούς, αυτά λέγατε προεκλογικά. Δεσμευθείτε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,5%, διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της ΑΕΠ όπως λέγατε».

«Για να δούμε ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ