ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Γεννηματά: Ο Άγιος Βαλεντίνος και το δύσκολο πολιτικό φλερτ

Τσίπρας - Γεννηματά: Ο Άγιος Βαλεντίνος και το δύσκολο πολιτικό φλερτ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και το πολιτικό «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για ένα φλερτ τόσο δύσκολο, ώστε είναι υπό ερώτηση ακόμα και η ύπαρξή του. «Δεν θέλουμε το φλερτ κανενός», είπε σήμερα η Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, επικαλούμενη μάλιστα και τη σημερινή γιορτή. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση φιλίας στη Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ για τον καθορισμού του βασικού μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο μόνος όρος που έβαλε είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι τουλάχιστον 7,5% για το 2020 και 7,5% το 2021.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση

Με αφορμή τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ έχει μπει στη δίνη της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Μετά τον περιβόητο καφέ του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, η δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ είναι «στα κάγκελα». Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ στρέφει τα βέλη της εναντίον του άτυπου μορατόριουμ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που φέρονται να συμφώνησαν οι κ. Φλαμπουράρης και Γείτονας

Στη δημόσια συζήτηση την κόντρα με την κ. Γεννηματά τη σήκωσε η βουλεύτρια Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κ. Γιαννακοπούλου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Φώφη Γεννηματά, ον γραμματέα και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και στους βουλευτές του κόμματος. Στην επιστολή την οποία η κ. Γιαννακοπούλου διένειμε στα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι:

«Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η φημολογία για μορατόριουμ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή και όχι μόνο που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ. Η όλη συζήτηση αυτή δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις.»

Η στάση της Γεννηματά

Παρά το ότι στέλεχος της πλειοψηφίας χαρακτήρισε «περιθωριακή» την κίνηση της κ. Γιαννακοπούλου, φαίνεται ότι απηχεί τις αντιλήψεις ισχυρής μερίδας του κόμματος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αναδίπλωση που επιχειρεί η κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σήμερα στη Βουλή επανέφερε ως ένα βαθμό τη γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον ΣΥΡΖΑ, λέγοντας ότι:

«Δεν χρειάζεται καμιά άλλη βοήθεια η ΝΔ, πέρα από αυτή που της προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άνοιξε το δρόμο για να επιστρέψει αυτή η γαλάζια λαίλαπα σε όλη την Ελλάδα, που σιγά σιγά ξεδιπλώνει τη συντηρητική της ατζέντα.»

Παρά τις σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκφραση «γαλάζια λαίλαπα» που χρησιμοποίησε η κ. Γεννηματά δείχνει ότι οι γέφυρες μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς έχουν κοπεί.

Οι τακτικές

Το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι η κ. Γεννηματά θα επιμείνει στη σκληρή «αντιδεξιά γραμμή», προσέχοντας ταυτόχρονα να μη δίνει σήμα συμπόρευσης με τον κ. Τσίπρα. Παρά την κριτική που δέχεται, η κ. Γεννηματά έχει ισχυρά εσωκομματικά ερείσματα. Πέρα από τους δικούς της «πιστούς», στηρίζεται από:

  • Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Γείτονας και Κώστας Λαλιώτης.
  • Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.
  • Την Ανανεωτική Αριστερά του Θόδωρου Μαργαρίτη.

Επίσης, έχει σημασία η ουδετερότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις συγκεκριμένες προτάσεις ενότητας για ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η γραμμή της Κουμουνδούρου είναι αυτή «της προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ κομμάτων». Αυτό σημαίνει ότι σταματάει η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη «προοδευτική παράταξη», καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί «κίνηση λεηλασίας» του ΚΙΝΑΛ.

Επομένως, ακόμα και αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «φλερτ», σίγουρα αναπτύσσεται κινητικότητα στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Το πού θα οδηγήσει αυτή η κινητικότητα, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει –ούτε καν ο Άγιος Βαλεντίνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ