ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Η Ελλάδα γίνεται αμερικανονατοϊκό ορμητήριο πολέμων

Κουτσούμπας: Η Ελλάδα γίνεται αμερικανονατοϊκό ορμητήριο πολέμων
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη ριζική αντίθεσή του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στον Αντώνη Γκιόκα και το Έθνος της Κυριακής, ο γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι: «Είναι γνωστό ότι η Τουρκία διεκδικεί προκλητικά εδώ και χρόνια κυριαρχικά δικαιώματα από την Ελλάδα, κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες, επιδιώκοντας ανατροπή συμφωνιών και αλλαγή συνόρων. Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και φαίνεται πως προωθείται η επιλογή του συμβιβασμού με την Τουρκία στο όνομα της αποτροπής μιας σύγκρουσης. Όπως ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο συμβιβασμό, έτσι και ένας συμβιβασμός με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεκμετάλλευση του πλούτου στο Αιγαίο μπορεί να μεγαλώσει τους κινδύνους για την ειρήνη και το μέλλον των λαών.»

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στη Χάγη, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι: «Και μαζί με όλα αυτά έχει ανοίξει και η συζήτηση για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έχει πολύ πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν, το Κόσοβο. Τι θα περιλαμβάνει όμως το συνυποσχετικό που πρέπει να υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία; Θα καταγράφει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δημιουργώντας έτσι προηγούμενο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.»

Όχι στις βάσεις

Για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι:

« Η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο πολέμων, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, όπως δηλώνουν Ρώσοι και Ιρανοί. Το ερώτημα παραμένει: Ποια ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα υπερασπίζεται το προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Σαουδική Αραβία, στη Λιβύη ή στο Μάλι; Ποια ασφάλεια παρέχει στο λαό μας η – εδώ και χρόνια - συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε 15 αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων;»

Προσέθεσε δε ότι: «Η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αφού πριν ο ΣΥΡΙΖΑ την αναβάθμισε.»

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, είπε ότι: «Ύφεση στο προσφυγικό δεν μπορεί να υπάρξει, όσο μαίνονται οι πόλεμοι και όσο υφίσταται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνο. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα κλαψουρίζουν, συμφωνούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους και τις επεμβάσεις που δημιουργούν τα προσφυγικά κύματα, είχαν ψηφίσει όλες τις συμφωνίες εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα. Αντί η κυβέρνηση να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες από τα νησιά ανακοινώνει τη δημιουργία 5 τεράστιων φυλακών. Αντί να λειτουργήσει ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες με ευθύνη του κράτους και με στόχο να γίνεται γρήγορα η καταγραφή και οι πρόσφυγες να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους, εντείνει τον εγκλωβισμό και την καταστολή.»

Αντίσταση στον ρατσισμό

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης τη ανάγκα να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός: «Η κυβερνητική πολιτική αναμφίβολα πυροδοτεί αντιδραστικά αντανακλαστικά, ωστόσο χώρο στην ξενοφοβία και το ρατσισμό αφήνει και η ανοχή που δείχνουν δυνάμεις στη βάρβαρη πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, που την πληρώνουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι νησιώτες. Ο ελληνικός λαός τη δικαιολογημένη αγανάκτησή του πρέπει να την στρέψει ενάντια στους θύτες (κυβερνήσεις – ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ) και όχι στα θύματα, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης και απομονώνοντας ρατσιστικές κραυγές.»

Ακόμα, εξέφρασε την ανησυχία του για την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Η απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση έχει προκαλέσει –και σωστά– τεράστιες αντιδράσεις. Μας προκαλεί προβληματισμό για το τι σχεδιασμούς μπορεί να υπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση, που αντικειμενικά δίνει άλλοθι σε νέα ναζιστικά εγκλήματα. Ενώνουμε την φωνή μας με την πολιτική αγωγή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και ζητάμε την καταδίκη της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή είναι μία ναζιστική-εγκληματική οργάνωση και τα στοιχεία της δίκης είναι συντριπτικά.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ