ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο προσφυγικό

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο προσφυγικό
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, την αναφορά του στους «αρμούς της εξουσίας», το προσφυγικόμεταναστευτικό αλλά και την κυβερνητική πολιτική αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του.

Μιλώντας στον Alpha και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει.

«Θα το ανασυγκροτήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν ο Συνασπισμός ήταν ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση. Για αυτό και μπόρεσε από ένα κόμμα που ήταν της διαμαρτυρίας να γίνει κυβερνητικό» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει έναν ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν από οκτώ χρόνια και δεν είναι ο ίδιος που ήταν το 2015. Έχουμε εμπειρία κυβερνητική πολύ πλούσια».

«Ξανακερδίσαμε τις εκλογές ως το κόμμα για να διαχειριστεί τα δύσκολα. Μετά από 4μιση χρόνια μεγάλων δυσκολιών, δεν υπήρχε μετά την μεταπολίτευση να υπήρχε κυβέρνηση που να πέρασε τόσες πολλές κρίσεις μαζεμένες. Χρεοκοπία, προσφυγική κρίση, εθνικά θέματα, όλα τα είχαμε εμείς. Η κάθε μία κυβέρνηση παλαιότερα είχε ένα θέμα. Δεν τα ανοίξαμε εμείς, τα βρήκαμε ανοιγμένα. Τη χρεοκοπία το προσφυγικό δεν τα ανοίξαμε εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας τις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, πήρε εντολή μετασχηματισμού» τόνισε παράλληλα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, πως δεν έχει σημασία το νέο όνομα που θα αποφασίσει το κόμμα αλλά το περιεχόμενο:

«Σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα βάλουμε περιεχόμενο και μετά μαρκίζα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, διότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει την τόλμη να κάνει τον απολογισμό του έργου, είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Θα μας κάνει καλύτερους. Το δεύτερο στάδιο είναι το πρόγραμμα. Την επόμενη εβδομάδα θα βγει στη δημοσιότητα, το οποίο φυσικά θα εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ξαναέρθουμε στις καρέκλες της εξουσίας, γιατί μας άρεσαν οι καρέκλες, αλλά για να είμαστε κρίσιμοι για τον τόπο. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για να δημιουργήσουμε την προοπτική και τη δυνατότητα η χώρα να πάει δυο βήματα παρακάτω και αυτοί που εκπροσωπούμε κοινωνικά, οι «πολλοί». η μεσαία τάξη, η μη προνομιούχοι, οι αδύναμοι, να τους δώσουμε προοπτική. Τότε είχαμε μνημόνια και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Σχολιάζοντας το φλέγον θέμα του προσφυγικού, ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

«Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι για το πώς το διαχειρίζεται, όχι για το ποιος φταίει. Αυτοί έλεγαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται οι πρόσφυγες και ήρθε η ΝΔ και ήρθαν περισσότεροι. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα με την κυβερνητική διαχείριση είναι ότι έλεγαν προεκλογικά δύο αντιφατικά πράγματα: αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι αδύνατον. Είναι σα να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης

Μιλώντας για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε «ανοιγμένη την χρεοκοπία της χώρας και την προσφυγική κρίση».

«Όταν μπήκα στο Μαξίμου δεν ήξερα τι ήταν το κόκκινο τηλέφωνο» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Σήμερα έχουμε την εμπειρία».

Αναφερόμενος στη δήλωση περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας», η οποία προκάλεσε «θόρυβο», ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε:

«Μιλούσα για την εκτελεστική εξουσία όταν μιλούσα για τους αρμούς της εξουσίας. Αναφερόμουν στο ναρκοθετημένο τοπίο που βρήκαμε, ένα κράτος λάφυρο που εμπόδιζε την προσπάθεια μας την 1η τετραετία. Το κρίσιμο θέμα είναι οι τεχνοκράτες να έχουν τοποθετηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Σε αυτό αναφερόμουν. Μιλάνε αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και δημιούργησαν το κράτος λάφυρο».

Σχολιάζοντας την επιλογή του να τοποθετηθεί ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού επικεφαλής της ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εάν είχε κάνει κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα μας είχατε κρεμάσει στα μανταλάκια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ